Frida Johansson Metso. Foto: Johansson Sven-Erik
Frida Johansson Metso. Foto: Johansson Sven-Erik

Kända fp-profiler röstar nej

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartisterna Cecilia Wikström och Birgitta Ohlsson kommer att rösta nej till FRA-lagen. Det säger Frida Johansson Metso, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, till Expressen.se.
- Jag är säker på att fler kommer att våga följa efter, säger hon.
Samtidigt avslöjar Politikerbloggen att moderaten Karl Sigfrid också röstar nej.
Enligt Frida Johansson Metso, som talat med Cecilia Wikström på tisdagsmorgonen, var riksdagsledamoten mycket tydlig med att hon bestämt sig för att rösta nej till den nya lagen i riksdagen i morgon onsdag. Enligt henne har också Birgitta Ohlsson sagt att hon ”inte tänker rösta ja”.

Flera tveksamma

Inför tisdagens riksdagsdebatt satt folkpartisternas riksdagsgrupp i möte i flera timmar. Vid 11.30 hade de ännu inte kommit ut från mötet.
- Jag kan inte tolka det på något annat sätt än som att finns fler som är tveksamma, säger Johansson Metso.
Även den moderate riksdagsmannen Karl Sigrid tänker rösta nej. Han skriver i ett mejl till sina partikamrater som Politikerbloggen tagit del av, att han "tills helt nyligen" planerade att rösta ja.
"Ju mer jag försökte motivera detta för mig själv desto svårare blev det dock och till slut konstaterade jag att en ja-röst är omöjlig. Att förhindra det trådbaserade övervakningssystemet är viktigare än min politiska framtid." skriver han.

Votering

Sigfrid har nu meddelat den moderate gruppledaren Lars Lindblad att han röstar nej.
Om också centerpartisterna Annie Johansson och Fredrick Federley, som tidigare varit öppet kritiska mot lagen röstar nej, innebär det att förslaget inte går igenom.
Cecilia Wikström säger inifrån det pågående mötet att hon inte har gjort några utfästelser.
- Diskussionerna pågår i folkpartiets riksdagsgrupp och voteringen i morgon visar hur jag röstar, säger Cecilia Wikström genom folkpartiets pressavdelning, till TT.

Inte enade

Centerns riksdagsgrupp satt också i möte inför riksdagsdebatten, men lyckades inte enas om hur man ska ställa sig till FRA-lagen. Trots att gruppen satt hela måndagskvällen långt in på natten, tvingades man ajournera sig efter närmare två timmars sammanträde på tisdagsmorgonen. Då hade man enligt gruppledaren Roger Tiefensee kommit överens om att "alla centerpartister" skulle rösta ja.
Fredrick Federley säger dock till Expressen på eftermiddagen att någon sådan överenskommelse inte träffats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag