Kända asylaktivistens pass användes för att ta sig in i EU

Fatemeh Khavari i november 2018, då hon demonstrerade med aktivister utanför Migrationsverkets lokaler i Märsta för att försöka stoppa en väntad utvisning av ett 50-tal personer till Afghanistan.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fatemeh Khavaris namn blev känt i Sverige när hon, som talesperson för Ung i Sverige, ledde manifestationerna för ensamkommande asylsökande i Stockholm 2017.
Foto: LISA MATTISSON
Ensamkommande asylsökande protesterade mot utvisningarna i flera veckor 2017.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Sittstrejkande afghanska ungdomar på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Fatemeh Khavari på Medborgarplatsen 2017.
Foto: Åke Ericson/TT / Åke Ericson

I januari försökte en afghansk kvinna flyga från Istanbul – med asylaktivisten Fatemeh Khavaris pass och svenska uppehållstillståndskort.

Det skriver tidskriften Kvartal.

– Jag blev bestulen på mina ID-handlingar, säger Khavari själv.

Men Kvartals poliskälla är tveksam till förklaringen.

Fatemeh Khavaris namn blev känt i Sverige 2017, då hon ledde sittstrejkerna för ensamkommande asylsökande på Mynttorget och Medborgarplatsen i Stockholm.

Året därpå släppte hon sin självbiografi ”Jag stannar till slutet” som i höst sätts upp som pjäs på Stockholms stadsteater. 

Men nu förekommer hennes namn i ett helt annat sammanhang.

Enligt en artikel i tidskriften Kvartal – där journalisten Ludde Hellberg har kartlagt hur asylsökande tar sig till Sverige – stoppade turkisk polis i januari en afghansk kvinna som var på väg från Istanbul till Barcelona.

Omständigheterna var märkliga:

Kvinnan hade resehandlingar som inte var hennes egna, utan som i själva verket tillhörde Fatemeh Khavari. Dels ett uppehållstillståndskort (UT-kort), dels ett afghanskt pass. 

Khavari själv bekräftar händelsen. Både för Kvartal och för Expressen.

Fatemeh Khavaris uppehållstillståndskort.

Fatemeh Khavari om händelsen

Hon berättar att hon var på besök i sitt forna hemland Iran i december och januari, och att hon då blev bestulen på en väska – där både hennes UT-kort och hennes afghanska pass låg. Hon tog då kontakt med svenska ambassaden i Teheran för hjälp, men blev hänvisad till afghanska myndigheter.

Fatemeh Khavari anmälde också händelsen till iransk polis.

Efter ”mer än en vecka” kallades hon till polisstationen – där hon fick tillbaka både sitt pass och sitt UT-kort.

Polisen sa då, berättar Fatemeh Khavari för Kvartal, att en människosmugglare hade kommit över resehandlingarna och sålt dem vidare till den afghanska kvinnan.

När kvinnan sen stoppades i Istanbul ska turkiska myndigheter ha beslagtagit UT-kortet och passet och skickat tillbaka resehandlingarna till Iran.

Tycker synd om kvinnan

På Kvartals fråga om hur turkiska myndigheter visste att de skulle skicka handlingarna till just Iran svarar Fatemeh Khavari:

– Jag vet faktiskt inte hur det funkar. Jag har ingen aning.

I ett sms till Expressen skriver hon:

”Jag är själv förvånad över att jag fick tillbaka mina ID-handlingar, och frågade inte hur och varför, jag var bara tacksam att kunna resa hem tillslut.”

Hon uppger också att hon tycker synd om den afghanska kvinnan.

”Skulle det finnas lagliga vägar för flyktingar in i Europa så skulle inte människosmugglare stjäla och sälja ID-handlingar heller”, skriver Fatemeh Khavari.

Kvartals poliskälla tveksam

En poliskälla som Kvartal pratat med är dock tveksam till förklaringen.

Personen, som enligt Kvartal har ”god insyn i den här typen av frågor”, säger att turkiska myndigheter ”med 99,99 procents säkerhet” skulle ha startat en grundlig utredning innan de skickade tillbaka passet och UT-kortet – vilket uppges ta längre tid än en dryg vecka.

Dessutom borde de ha spärrat resehandlingarna.

Källan tror snarare att Fatemeh Khavari lånat ut eller sålt sina handlingar till den afghanska kvinnan. När kvinnan sen stoppades i Istanbul är det troligt att hon skickades tillbaka till Iran – med resehandlingarna, uppger källan för Kvartal. Där kunde hon i så fall lämna tillbaka dem till Khavari, som sen använde dem för att resa hem till Sverige.

Enligt Kvartal varnar polisen i Sverige för att missbruket av svenska UT-kort ökar. Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid polisens Nationella operativa avdelning, säger till tidskriften att denna typ av resehandling allt oftare säljs eller lånas ut.

Det här är Fatemeh Khavari

Fatemeh Khavari blev ett känt namn i Sverige 2017, då hon ledde de uppmärksammade sittstrejkerna för ensamkommande asylsökande på Mynttorget och Medborgarplatsen i Stockholm.

Strejkerna hade som syfte att stoppa utvisningarna av unga afghaner – och Fatemeh Khavari förekom flitigt i medierna.

Hon var samtidigt talesperson för organisationen Ung i Sverige, som var en av de drivande krafterna bakom det som blev den så kallade ”gymnasielagen”.

2018 belönades hon med Martin Luther King-priset, för att ha genomfört en ”ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek”.

Samma år släppte hon, tillsammans med journalisten Annie Hellquist, sin självbiografi ”Jag stannar till slutet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.