Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd vänsterprofil pekas ut för våldtäkt

En känd vänsterprofil pekas nu ut av flera kvinnor för att ha begått övergrepp mot dem.

Enligt tidningen Flamman ska mannen ha gjort sig skyldig till en rad sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkt.

Det första övergreppet ska ha skett för 15 år sedan och kvinnorna vittnar om att mannens beteende fått fortgå, utan att han stoppats.

Den utpekade mannen är välkänd vänsterprofil och varit aktiv i vänsterkretsar under lång tid. Han har haft framträdande roller i flera olika organisationer som bland annat arbetar för jämlikhet och mot diskriminering och kränkningar.

Nu pekar flera kvinnor ut mannen för såväl våldtäkt som sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Första gången var redan för femton år när mannen var företrädare för en vänsterorganisation. Han anklagas för att då ha våldtagit en kvinna som han hade en relation med.

Enligt Flamman är kvinnan i dag en högt uppsatt politiker för Vänsterpartiet och hon berättar för tidningen att hon än i dag undviker alla evenemang som vänsterprofilen deltar på.

Ytterligare en kvinna som haft en relation med mannen berättar om hans hotfulla och våldsamma beteende. Bland annat ska han ha knuffat in henne i en vägg och uttalat hatiska kommentarer om kvinnor.

Flera kvinnor trädde fram

I oktober fick ledningen för mannens tidigare arbetsplats kännedom om en våldtäkt som mannen påståtts ha gjort sig skyldig till innan han anställdes av organisationen. Efter avslöjandet trädde flera andra kvinnor fram och vittnade om mannens beteende under sin tid som anställd.

Hans tidigare chef säger att ansvaret ligger helt på ledningen och att man inlett en utredning av arbetsmiljön. Arbetsplatsen har avslutat allt samarbete med den utpekade mannen.

– Vi borde ha sett de risksignaler som ändå har funnits där om vi hade tagit dem på tillräckligt allvar. Det vi har betraktat som en generell jämställdhetsproblematik, det borde vi ha tagit på större allvar. Det är en brutal läxa för oss, och det är väl tyvärr en läxa som väldigt många får göra i dessa dagar, säger chefen. 

"En förtalskampanj"

Vänsterprofilen är i nuläget inte åtalad eller dömd för något brott. Mannen har avgått från det uppdrag som han haft under det senaste året och har själv låtit meddela på sociala medier att orsaken är sjukdom. 

I ett meddelande till Expressen skriver mannen: "Jag och en advokat håller på att titta på huruvida vi kan gå vidare med det här rättsligt. Jag är utsatt för en förtalskampanj. I övrigt har vi inga kommentarer just nu".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.