Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känd tandläkare framkallade missfall

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Wikström Håkan

En känd tandläkare i Stockholm hjälpte en kvinna att framkalla missfall. 

Men han struntade i att förvarna om biverkningarna. 

Nu har mannen dömts till sex månaders fängelse.

Kvinnan besökte den framstående och kände tandläkaren i september 2006. Han skulle hjälpa henne att framkalla ett missfall. 

 Ett vittne har i förhör berättat hur han en natt skjutsade sin kvinnliga vän till tandläkaren. 

 – När hon kom ut kunde hon knappt stå på benen. Hon var rädd och trodde att hon skulle dö. Hon var yr och illamående, hon såg dubbelt och hon hade ingen känsel i sina händer. Det var som om hon var drogpåverkad, berättar han. 

 Mannen körde hem kvinnan där hon kräktes och gick och la sig. 

Agerat likgiltigt

 Svea hovrätt slår fast att tandläkaren gett kvinnan preparat som orsakat smärta, förvirring och synrubbningar. Han har därmed tillfogat henne sådan skada att det rör sig om misshandel. 

 Även om kvinnan ville ha hjälp med att framkalla missfall så anser hovrätten att mannen ändå inte kan frias från ansvar. Han har inte gett henne full  insikt  vilka följder och biverkningar preparatet som han gav henne kunde ge.Dessutom anser rätten att tandläkaren agerat likgiltigt .

 Kvinnans juridiska ombud Jens Lapidus vill inte gå in på varför kvinnan i sökte upp tandläkaren för att få hjälp med att få missfall.

 – Jag kan inte gå in på några privata detaljer, men jag kan bekräfta är att detta är en deldom som ingår i en större kopplerihärva som just nu pågår i rätten, säger han. 


Döms till fängelse

 Tandläkaren döms till sex månaders fängelse, förutom misshandel döms han även för bedrägeri  samt narkotikabrott och grovt rattfylleri. Det finns också skäl att tro att tandläkaren kommer att fråntas sin tandläkarlegitimation, vilket finns med i straffmätningen. 

 Tandläkaren ska även betala 20 000 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.