Känd nazist bakom filmattack på utpekade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter den misstänkta gruppvåldtäkten blev polisen tvungen att skicka specialenheter till ön.
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion
Den man som angrep de utpekade männen och filmade dem är en känd nazist.
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion

Den man som filmade flera män och hävdade att de låg bakom en våldtäkt på Gotland är en känd nazist, skriver tidningen Hela Gotland.

Mannen är en före detta ledare för nazistiska rörelser i Södermanland.

– Vi kommer att bli ett stående inslag på Gotland, har han tidigare sagt till Gotlands Allehanda.

Det har stormat på Gotland den senaste tiden.

Det hela började med att en kvinna som sitter i rullstol anmälde att hon hade blivit våldtagen av flera män. Fem män anhölls – men släpptes senare på grund av att åklagaren inte ansåg att bevisningen höll för häktning.

Efter det blev polisen tvungen att skicka specialenheter till ön, på grund av att flera personer som jobbade med utredningen blev hotade och åklagaren fick hembesök. Dessutom höll det så kallade medborgargardet en otillåten demonstration.


LÄS MER: Häxjakten drar fram på Gotland efter misstänkt våldtäkt


Angriparen en känd nazist

Strax efter att de fem männen släpptes publicerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en video, där personer som sägs vara misstänkta för våldtäkten konfronterades. Men identiteten på de misstänkta har inte offentliggjorts.

Videon fick stor spridning i sociala medier och har visats runt 200 000 gånger.

Den man som angrep männen och filmade dem är en känd nazist, avslöjar nu Hela Gotland.

På filmen frågar han de påstådda misstänkta våldtäktsmännen om de har varit hos polisen. När de svarar ja filmar nazisten deras ansikten.

Medborgargardet hänvisar till filmen

– Ni är jävla avskum! Jävla avskum är vad ni är! Lämna det här jävla landet era smutsiga djur, skriker han samtidigt som spottar efter dem.

När Expressen besökte Gotland var det svårt att få någon från medborgargardet att uttala sig. Men Camilla Sandelius, som startade Facebookgruppen för medborgargardet i januari i år, ringde upp Expressens reporter och uppmanade honom att titta på videoklippet från nazistiska NMR.

Hon vägrade dock ställa upp på en intervju.


Den man som angrep de utpekade männen och filmade dem är en känd nazist.
Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion

Mannen hyllas på nätet

Trots filmarens agerande har han hyllats på nätet. Han har också fått ett "civilkuragepris" från Nordfront, NMR:s hemsida, på 3 000 kronor skriver Hela Gotland.


LÄS MER: Wihlborg lämnar över våldtäktsutredningen


Mannen är från ön men har tidigare varit ledare för naziströrelser i Södermanland, enligt Hela Gotland. Han har dömts för misshandel och för att ha hotat skjuta poliser.

Hösten 2009 intervjuades mannen i Gotlands Allehanda. Han hade då planer på att etablera den nazistiska rörelsen ”Fria Nationalister” på Gotland.

– Vi kommer att bli ett stående inslag på Gotland. Så mycket kan jag säga, sa han då.

Ville visa sin avsky

Hela Gotland har inte nått mannen men han säger till radio Nordfront att han är aktiv medlem i NMR. Han säger också att han gärna hade gått längre när han angrep de påstådda misstänkta våldtäktsmännen.

– Jag tänkte att man kanske kunde göra något för att förstärka budskapet om att han inte är välkommen här och lite visa min avsky. Men jag hann inte så långt, säger han i intervjun med radio Nordfront, enligt Hela Gotland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.