Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd IS-rekryterare uppges ha dödats i Syrien

Foto: POLISEN
IS-anhängare i Raqqa i Syrien.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
IS-anhängare i Raqqa i Syrien 2014.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

I islamistiska kretsar anses han vara spindeln i nätet för rekrytering av IS-terrorister  i Stockholm. 2010 greps han och ställdes inför rätta för att ha velat utföra självmordsdåd.

Nu ska Billé Ilias Mohamed ha dödats i Syrien, enligt källor till Doku, som granskar den islamistiska miljön. 

– Flera utländska krigare, inklusive svenskar, har dödats i striderna här i Syrien, säger en IS-källa i Syrien till Expressen. 

Billé Ilias Mohamed dömdes tillsammans med en annan man 2010 av Göteborgs tingsrätt till fyra års fängelse för stämpling till terrorism. Målet blev mycket uppmärksammat och han anklagades för att ha planerat ett självmordsdåd för gruppen al-Shabaabs räkning i Somalia. I hovrätten friades han dock åter efter. 

Våren 2015 lämnade Billé Ilias Mohamed Sverige och flyttade till Syrien. Han anslöt sig till terrorgruppen IS och kom samtidigt att uppmärksammas av Aftonbladet. Enligt tidningens källor var har navet i rekryteringen till IS från Stockholm och hade fått med sig minst 14 unga män och kvinnor till terrorsekten.   

”Nästan bara utländska krigare kvar”

Nu uppger källor till sajten Doku, som granskar våldsbejakande islamismen, att Billé Ilias Mohamed dödades i kriget i Syrien 2017. 

– Det är nästan bara utländska krigare som är kvar här. Vi är några få syrier kvar, men vi vill ta oss härifrån, säger en IS-källa, som befinner sig i IS sista fäste i samhället Baghuz i Syrien, till Expressen. 

Kkällor till sajten Doku uppger att Billé Ilias Mohamed dödades i kriget i Syrien 2017. Foto: Polisen/AP

Sedan ett par dygn tillbaka har kurdiska trupper inlett det man själva utnämnt till ”den sista offensiven mot IS”. Senaste dygnet har IS propagandaorgan Amaq rapporterat att flera självmordsbombare attackerat kurdiska trupper utanför Baghuz. Där pågår mycket hårda strider och det ryktas om att IS försöker få kurderna att gå med på att ge dem fri lejd från Baghuz mot den syriska öknen – men detta dementeras av kurderna. 

Billé Ilias Mohamed, 34, föddes i Somalia men flyttade till Sverige 1996 och blev svensk medborgare 2001. Han är frånskild från ett tidigare äktenskap. I tingsrättens dom mot honom framgår det att han reste till Somalia under åren 2009-2010 och där angavs att han varit i kontakt med terrorstämplade gruppen al-Shabaab. 

Flera utländska IS-män har stupat i Syrien

Hos Skatteverket står han fortfarande som utvandrad och inte avliden. Det är dock inget ovanligt och de flesta IS-terrorister som uppges ha dödats i strid står kvar i folkbokföringsregistret som levande. 

IS-anhängare i Raqqa i Syrien 2014.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Expressen har senaste månaderna fått uppgifter om att flera utländska IS-män stupat i kriget i Syrien. Men till skillnad från tidigare år har terrorgruppen nu slutat att dödförklara sina utländska stupade. 

I sina propagandaorgan skriver IS numera enbart om dödade syrier, irakier och andra som kommer från regionen. När det gäller främst västerlänningar är de inga som längre uppmärksammas av terrorgruppen. Bara för en månad sedan dödades en svensk medborgare under ett självmordsuppdrag, enligt Expressens uppgifter.