Falsklarm misstänks – efter blodiga bilderna

Känd influencer misstänkt kidnappad • Polisen till Expressen: ”Något som inte står rätt till i det här ärendet”
OBS! Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen har startat en utredning om falsklarm efter att blodiga bilder på den kände influencern spridits i sociala medier. Enligt polisen kan man ”ifrågasätta vad som egentligen har hänt”. 

Misstanken om människorov och synnerligen grov misshandeln finns kvar.

– Det är något som inte står rätt till i det här ärendet, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst. 

På lördagen började bilder på influencern spridas på större konton på sociala medier. Bilderna visar hur mannen till synes hålls mot sin vilja och hur en person med svarta handskar håller runt hans huvud. Influencern är blodig i ansiktet och över kroppen, hans tröja har förstörts och personen med de svarta handskarna tvingar honom att titta in i kameran.

Under eftermiddagen inledde polisen en förundersökning om misstänkt människorov och synnerligen grov misshandel. Ärendet leds från Norrköping, enligt uppgift till Expressen.

Under lördagskvällen kommenterade influencern själv via Instagram. I ett inlägg säger han att han utsatts för misshandel och pressats på pengar.

Utreder falsklarm

Polisen har tagit del av de bilder som florerar på influencern. 

Nu utreds också misstänkt falsklarm. Men vad som ligger bakom den nya rubriceringen vill polisen inte gå in på. 

Det här är falsklarm

Falskt larm kan man dömas till om man ”genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig säkerhetsåtgärd”.

För brott av normalgrad är straffskalan högst ett års fängelse. 

För brott som bedöms som grovt riskerar man sex månader till fyra års fängelse. 

Polisen vill heller inte uttala sig om bilderna är trovärdiga eller om de nya uppgifterna syftar själva till händelseförloppet.

– Det hör ihop. Vi jobbar fortfarande med händelseförloppet. Och vi ifrågasätter informationen som kommit till oss, säger Åsa Willsund.

Ingen person har dock blivit delgiven misstanke om brott. 

Åsa Willsund beskriver det som att fallet ”tagit en vändning”.

– Misstankarna om den synnerligen grova misshandeln eller människorovet har inte kunnat avfärdas. Men det har framkommit uppgifter som tyder på att de kanske inte stämmer.

–Det är ett rörigt ärende med många frågetecken.LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Se också:

En känd influencer visas i vad som framstår som en kidnappningssituation på bilder som nu sprids på stora sociala medier-konton.
Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.