Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kände författaren tidigare dömd för att ha köpt sex

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll.
Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll.
Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll

För drygt tio år sedan dömdes författaren för att ha köpt sex – och efter ett av polisens spaningsuppdrag i mars 2021 fälldes han på nytt.

Han var ute efter en kvinna som pratade bra engelska och bestämde sig för kvinnan från Belarus.  

– 2010 så gjorde jag det också, säger han i förhör. 

Det var viktigt för honom att kvinnan han skulle träffa kunde prata bra engelska. Efter ett samtal fastnade författaren för kvinnan och de stämde en träff i en lägenhet i Stockholm klockan 21 på kvällen.

Men polisen hade span på lägenheten och följde händelseutvecklingen. Och när mannen dök upp greps han av polis. Samma kväll som den profilerade författaren togs på bar gärning fick ytterligare en person ett strafföreläggande på samma brottsrubricering.

– Sällskapet. Vi hade lika gärna kunnat gå ut och ta en promenad. Jag betalade inte för en garanterad sexuell tjänst, jag betalade för sällskapet. Det kan låta märkligt men jag kan inte ligga med vem som helst när som helst, säger författaren i förhör. 

Men han medger att ”intentionen” var att köpa sex och att han betalade 3 500 kronor.

Dömts tidigare

Författaren har dömts för sexköp för vid ett tidigare tillfälle. För drygt tio år sedan ertappades han på ett hotell på Norrmalm i Stockholm.

Då blev straffet dagsböter på totalt 8 000 kronor. Det var han han öppen med vid förhöret, under sitt senaste försök till sexköp.

På frågan om det var första gången han försökte köpa sex sa han:

– Nej, jag har gjort det för många år sedan, 2010 så gjorde jag det också, säger han och tillägger att det var första gången sedan dess.

I förhör hävdade mannen att han aldrig träffat kvinnan från Belarus tidigare. Men det stämmer inte, enligt kvinnan. Hon berättade att hon träffat honom tidigare och att han var hårdhänt, men att författaren antagligen inte minns henne.

– Vi hann inte prata om detta men jag minns honom som hårdhänt och grov i munnen, säger kvinnan.

Se också:

Hur hittar polisen sexköparna och vilka är kvinnorna som drabbas? Simon Häggström svarar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.