Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd artist utsatt för misstänkt människorov

Polisen utreder koppling till Vårbynätverket.
Polisens bedömning av bilderna som sprids är att de är drygt två veckor gamla.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

I sociala medier sprids bilder som uppges visa hur en känd svensk artist blir kidnappad och misshandlad.

Polisen utreder fallet som misstänkt människorov och grovt rån.

Enligt Expressens uppgifter blev artisten rispad med kniv och rånad på Rolexklocka av män i huvor – och polisen utreder en koppling till det kriminella Vårbynätverket.

Under måndagskvällen började bilder på artisten cirkulera på sociala medier. Expressen har tagit del av flera bilder som visar någon som liknar artisten ser ut att ha blivit misshandlad.

– Jag har fått information om att det i sociala medier påstås att något har hänt honom. Polisen håller på och utreder om det finns anledning att anta att brott är begånget, uppgav Ola Österling, presstalesperson för Stockholmspolisen, under kvällen.

Bilderna ska vara från mitten av april i år och polisen har vetat om händelsen i ungefär två veckors tid. En förundersökning om misstänkt människorov och grovt rån har inletts och leds nu av åklagare.

Uppgifter: 15-tal maskerade män

I samband med anmälan fick polisen uppgifter om att artisten förts bort av ett 15-tal maskerade män som hotat honom med pistol, rispat honom med kniv i ansiktet och på överkroppen. Kidnapparna ska också ha rånat honom på bland annat en Rolexklocka och smycken.

Samma natt, bara timmar innan den misstänkta kidnappningen ska ha inträffat, gjorde polisen ett fordonsstopp. I bilen fanns då artisten tillsammans med ett antal andra män, flera av dem kopplade till det kriminella Vårbynätverket, enligt uppgifter. I samband med stoppet noterade polisen inte någon synbar konflikt mellan artisten och männen.

Vårbynätverket är inblandat i en av Stockholms blodigaste gängkonflikter och i mars gick polisen ut med att man kopplar grupperingen till fyra skjutningar sedan hösten 2019.

En av dem är skjutningen på Circle K i Kungens kurva i januari. En 25-årig man mördades då när hans bil besköts från en annan bil. En kvinna som befann sig i bilen skottskadades vid samma tillfälle.

Mord vid Circle K i Kungens kurva den 18 januari. 17 tomhylsor hittades vid platsen efteråt. Mordet kopplas till Vårbynätverket som nu utreds gällande artisten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under våren har polisen gjort flera tillslag och gripit unga män misstänkta för att sälja narkotika i nätverkets regi.

Efter den misstänkta kidnappningen i mitten av april har artisten och hans anhöriga under en tid vistats på andra adresser än sin egen på grund av hotbild, enligt Expressens uppgifter.

Vill inte medverka

I takt med att bilderna spreds på måndagskvällen inledde polisen en insats för att säkra att artisten inte var i fara. Man lyckades till slut nå artisten – som klargjorde att han inte ville medverka i utredningen på något sätt eller hjälpa polisen identifiera eventuella gärningsmän.

I stället påstod artisten att allt är en PR-kupp som han själv gestaltat för att öka sin popularitet, enligt uppgifter till Expressen. Polisen har därför haft svårt att komma vidare i utredningen.

Efter all uppmärksamhet valde artisten under natten mot tisdag att själv skicka en hälsning via sina kanaler till sina fans. Han refererade till uppgifterna om kidnappningen och hävdade att alla kan råka ut för det och bli misshandlade.

Han hälsade också att han mår bra och att han kommer fortsätta så länge han lever.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om bilderna som sprids på artisten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.