Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kanadabranden större än London

Den stora skogsbranden i kanadensiska Alberta har växt sig dubbelt så stor.Foto: Jonathan Hayward / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu brinner 200 000 hektar - vilket gör branden större till ytan än London.Foto: Ryan Remiorz / AP TT NYHETSBYRÅN
Branden täcker en yta som är större än London.

Den stora skogsbranden i kanadensiska Alberta har växt sig dubbelt så stor.

Nu brinner 200 000 hektar - vilket gör branden större till ytan än London.

– Detta är fortfarande en stor farlig brand utom vår kontroll, säger landets säkerhetsminister Ralph Goodale till AFP.

Kanadensiska myndigheter fortsätter att kämpa mot den stora skogsbranden utanför staden Fort McMurray i provinsen Alberta. Området är Kanadas oljemecka och en nyckel till landets ekonomi.

1 400 brandmän, 133 helikoptrar och 27 vattenbombare finns i tjänst.

Hittills har man förlorat kampen. Det brinner på 43 olika platser i området. I sju av fallen betecknas brandhärden vara utom kontroll.

 

 

15 gånger större än skogsbranden i Västmanland

Under tidig söndagsmorgon svensk tid meddelar man att branden nu har spridit sig till en yta på 200 000 hektar. Det innebär att branden är större än Storbritanniens huvudstad London. Den är samtidigt 15 gånger större än den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Sedan tidigare finns ett beslut om att evakuera 88 000 människor - så gott som hela befolkningen. Kvar finns bara en spökstad.

Under lördagen evakuerades 25 000 personer som fram till då hade varit avskurna i den norra delen av brandområdet. Vissa av dem evakuerades för andra gången, efter att tidigare ha evakuerats norrut från områden som drabbats ännu värre.

 

 

Hoppas på vädrets makter

Människorna evakuerades både via flyg och via polisbilar.

En konvoj bestående av 25 polisbilar körde fram och tillbaka genom det rökdrabbade området under dagen för att sätta människor i säkerhet.

Nu hoppas man få hjälp av vädrets makter. De kommande dagarna kan bjuda på regn, enligt prognosen. Chad Morrison, chef för räddningstjänsten i Alberta, menar att man behöver rikligt av den varan.

– Vi behöver ordentligt med regn. Det räcker inte med skurar, säger han till AFP.

Under en presskonferens sa han att de enda goda nyheterna i nuläget är att vinden har skiftat och gjort att branden nu leds bort från viktiga oljefält i den nordvästra delen av området.

 

 

- Utan hjälp från vädrets makter finns inget som kan stoppa branden, säger Jan Wisén på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Dagens Nyheter.

– I det läget man befinner sig i nu går branden inte att stoppa på konventionellt sätt utan den kan bara stoppas om det finns naturliga hinder någonstans som berg, sjöar eller att vädret förändras. Släckinsatserna gör förstås nytta, men man lyckas inte hejda den våldsamma framfarten, säger Wisén vidare till DN.