Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kanada öppnar sina lönnsirapsreserver

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Lönnsirapsreserven öppnas upp.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/ SHUTTERSTOCK
Skörden av lönnsirap var ovanligt dålig i år.
Foto: Wikimedia Commons

Frukta inte.

Trots bristen kommer lönnsirapen finnas kvar på världens frukostbord under överskådlig framtid.

Kanada rycker ut och frigör 25 miljoner kilo från sin lönnsirapsreserv.  

Nyligen skruvade Joe Biden på USA:s oljekranar och frigjorde 50 miljoner fat olja från landets oljereserv för att pressa priserna. Nu gör Kanada något liknande.

Landet kontrollerar mer än tre fjärdedelar av världens lönnsirapsproduktion. Provinsen Quebec står för nästan hela den produktionen. Helene Normandin är talesperson för en sammanslutning för Quebecs producenter av lönnsirap (Quebec Maple Syrup Producers), en organisation som kallats för lönnsirapens OPEC. Hon säger till Bloomberg att reserven finns där för att möta en brist vid dåliga år eller om intresset skjuter i höjden.

Dålig produktion och ökad efterfrågan

Och det är just vad som hände i år. En ovanligt varm vår gjorde att produktionen blev betydligt sämre än vanligt. Samtidigt ökade försäljningen med hela 36 procent på bara ett år, enligt QMSP. Resultatet blir förstås en brist på lönnsirap.

Därför öppnar nu landet upp sina lönnsirapsreserver. 25 miljoner kilo, nästan halva lagret, skeppas ut till världens alla frukostbord. 

– Även pandemin bidrog i det här fallet, eftersom människor är hemma och lagar mer mat, säger hon.

För att utvinna lönnsirap måste förhållandena vara perfekta. Sockerlönnen växer i stort sett bara i norra och nordöstra USA och i sydöstra Kanada. Träden måste vara fullvuxna, 30 till 40 år gamla, innan de kan tappas och säsongen är kort – dagarna måste växla mellan minus och plusgrader under samma dag för att produktionen ska funka.

– Nätterna behöver vara kalla och dagarna varma, det är det som gör att saven rinner eftersom det ger ett tryck inne i trädet, har professor Matt Chagnon förklarat enligt Washington Post

Andra nyheter:
Här skenar pråmen okontrollerat i ovädret: ”Inte bra!”

Kvinna död och hel stad utrymd under extrema översvämningarna i Kanada.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.