Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan vara en hyllning till Folke Bernadotte

Elisabeth Tarras-Wahlberg tror att namnet Estelle kan ha valts för att hedra Folke Bernadotte.

Kronprinsessparet valde att ge sitt första barn namnet Estelle, trots alla förhandstips.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare presschef på hovet och Victorias hovmarskalk, tror att paret valde namnet till minne av Folke Bernadotte.

- Jag tror att namnet Estelle var för att hedra Folke Bernadotte, en stor man som gjorde mycket för folket och också fick dö för det, säger hon till Expressen.se.

Fakta

75 år sedan sist
Tidigare hertigar av Östergötland:
• 1560–1569 Magnus, son till Gustav Vasa
• 1604–1618 Johan, son till Johan III
• 1772–1803 Fredrik Adolf, son till Adolf Fredrik
• 1829–1872 Oscar II, son till Oscar I
• 1911–1937 Karl, son till prins Karl
Källa: Länsstyrelsen Östergötland (TT)

Estelle är förmodligen Sveriges just nu mest omtalade namn. Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare presschef på hovet och Victorias hovmarskalk och mentor, tycker att Estelle är "vackert", även om det var "fullständigt otippat".

Hon säger också att hon tror att kronprinsessparet valde namnet Estelle för att hedra Folke Bernadotte "en stor man som gjorde mycket för folket och också fick dö för folket".

– Estelle är ett franskt namn. De väljer namnet i samråd med kungen, säger riksmarskalk Svante Lindqvist.

Blev grevar

Folke Bernadottes, vars amerikanska fru hette Estelle Manville, föddes 1895 och var son till prins Oscar och hovdamen Ebba Munch av Fulkila. Fadern hade mist sin svenska prinstitel och arvsrätten till kronan på grund av sitt giftermål. Oscar fick dock en ny prinstitel och hans arvingar blev grevar af Wisborg.

Sin fru träffade Folke Bernadotte när hans farbror, Gustaf V, bjöd honom till Rivieran och presenterade honom för Estelle Manville, som tillhörde en av USA:s rikaste familjer, 1928. Senare samma år - den 1 december- gifte sig paret i New York i USA.

Räddade fångar

Mest känd blev Folke Bernadotte förmodligen för sin räddningsinsats för fångar i koncentrationslägren under andra världskriget. Som vice ordförande för det svenska Röda korset ledde han under krigsslutet den svenska räddnings-expeditionen med de "vita bussarna" till Tyskland. Bernadottes expedition lyckades rädda cirka 19 000 fångar. Han förmedlade också ett kapitulationserbjudande från SS-chefen Heinrich Himmler till västmakterna.

När prins Daniel besökte New York i höstas fick han en rundvandring på FN:s högkvarter där en minnesbyst av Folke Bernadotte står placerad. Prinsen fick lyssna till berättelsen om den kände svensken som dog under ett FN-uppdrag. Det kan vara så att prinsen imponerades av berättelsen och att det var just där som namnfunderingarna började ta fart.

Desirées barnbarn

Folke Bernadotte, som var gudfar till vår nuvarande kung Carl Gustaf, mördades 17 september 1948 av den sionistiska organisationen Lehi, mera känd som Sternligan. Ligan ansåg att Bernadotte stod i vägen för ett utvidgat Israel eftersom han ville att det också skulle finnas en palestinsk stat, och att de palestinska flyktingarna skulle få återvända.

Estelle har även andra kopplingar till kungahuset. Prinsessan Desirées barnbarn heter nämligen Estelle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.