Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

10 EU-miljarder till flyktingkatastrofen

Angela Merkel skällde ut Ungerns premiärminister Viktor Orbán under toppmötet.

Foto: Michael Sohn
"Om vi efterfrågas till en ledande roll då ska vi ta det ansvaret" säger Stefan Löfven. Foto: Simon Hastegård
Stefan Löfven på pressträff efter EU:s toppmöte i Bryssel. Foto: Niklas Svensson
Viktor Orbán fick sig en rejäl känga under toppmötet. Foto: Puzzlepix/Rex Shutterstock

BRYSSEL. När toppmötet i Bryssel med EU-ledarna var över i natt hade man beslutat att ge 10 miljarder kronor till FN för att hjälpa flyktingar med mat och tak över huvudet.

Och EU-länderna poängterar att det är nödvändigt att återta kontrollen över de "yttre gränserna".

Samtidigt vill Stefan Löfven utesluta Slovakiens socialdemokratiska parti ur det europeiska partiet.

– En socialdemokrat måste ge uttryck för människors lika värde och en solidarisk flyktingpolitik, sa han på en presskonferens vid 01.30-tiden i natt.

EU ger tio miljarder kronor till FN för att hjälpa flyktingar med mat och tak över huvudet. Och EU-länderna poängterar att det är nödvändigt att återta kontrollen över de "yttre gränserna". Det stod klart när stats- och regeringschefernas extra toppmöte avslutades i Bryssel sent i natt.

Under mötet ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel ha skällt ut Ungerns premiärminister Viktor Orbán, uppgav i natt Sveriges radio.

Löfven dementerade

Men det dementerades senare av statsminister Stefan Löfven på en presskonferens vid halv två-tiden i natt.

– Då var jag i så fall ute, jag satt med under middagen men jag såg ingen sådan utskällning, säger Stefan Löfven men medger också att man ibland har olika uppfattningar.

– Det behöver ju inte bara vara Viktor Orbán och Merkel. Ibland har vi bara olika uppfattningar och då ger vi uttryck för det. Men det sker i en väldigt pragmatisk anda och behöver inte handla om oförsonlighet eller om aggressivitet. Här är 28 medlemstater som är väldigt besjälade av att komma vidare och kunna jobba tillsammans, säger Löfven.

Det extrainkallade informella toppmötet i Bryssel om flyktingkrisen avslutades först efter sju timmar, vid ett-tiden i natt.

Krismötet i går kväll följde på tisdagens mycket ovanliga omröstning mellan EU:s justitie- och migrationsministrar om fördelningen av 120 000 flyktingar – ett beslut som fyra länder röstade emot.

På presskonferensen sa Stefan Löfven också att EU-ledarna under kvällen fokuserat på att ”hjälpa människor i närområdet”.

– Men också på vad EU kan göra för att lösa konflikter.

Ge tio miljarder

EU:s ledare har alltså kommit överens om att ge en miljard euro, närmare tio miljarder kronor, till FN: s flyktingkommissariat och World Food Program för att hjälpa hjälporganisationerna med att erbjuda mat och tak över huvudet åt flyktingar.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fick som han ville. EU-ledarna lyckades enas om en ny deklaration.

– Vi har diskuterat ”hot-spots” och återvändande. De frågorna finns i samma stycke i uttalandet. Detta bör vara på plats i november i år, fortsatte Stefan Löfven, som alltså även konstaterade att det inte fanns någon fientlighet eller oförsonlighet under kvällens möte.

På de så kallade hotspots som kommer att inrättas handlar det om att kontrollera flyktingars identiteter, bland annat genom till exempel fingeravtryck och att de som avisas också passerar gränsen ut ur EU.

Donald Tusk, som var ordförande för mötet, sade att alla 28 ledare "är helt övertygade om att utan att återta kontrollen över våra yttre gränser vi har ingen chans att klara detta problem på ett effektivt sätt."

Kommenterades slovakiskt parti

Stefan Löfven kommenterade också Expressens avslöjande under onsdagskvällen om att det europeiska socialdemokratiska partiet nu utreder en uteslutning av medlemspartiet från Slovakien, bland annat med anledning av premiärminister Robert Ficos uttalanden om muslimer:

– Är det så att man har uppfattning om något parti är det ju så att det ska enligt de regler som finns för organisationen.

Är det bra om de utesluts?

– En socialdemokrat måste ge uttryck för människors lika värde och en solidarisk flyktingpolitik. I det fallet har personen som det gäller inte gjort det, inte stått upp för det. Och då ska det hanteras enligt reglerna för den organisation som vi pratar om.

Inför avresan till Bryssel konstaterade Stefan Löfven i EU-nämnden i riksdagen att Sverige inte ska ha någon ledande roll när det gäller de diplomatiska insatserna i Syrien.

Men när Expressen senare mötte honom i Bryssel lät det annorlunda.

– Jag tror inte på det, men om vi efterfrågas till en ledande roll då ska vi ta det ansvaret. Vi erbjuder vår hjälp och vårt stöd, och vad det kan komma att bli får avgöras utifrån vad FN behöver.

Om tre veckor möts EU-ledarna i Bryssel igen, när det är dags för nästa ordinarie toppmöte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!