Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan slå fast att det finns en koppling”

Karin Tegmark-Wisell vill inte yttra sig om Marco Cavaleris uttalande om koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar innan besked från EMA.
Astra Zenecas vaccin utreds av EMA:s säkerhetskommitté efter misstankar om koppling till blodproppar.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Marco Cavaleri
Foto: PIETER STAM DE JONGE / ANP

Astra Zenecas vaccin utreds av EMA:s säkerhetskommitté efter misstankar om koppling till blodproppar. 

Nu uppger vaccinchefen på myndigheten att man ser ett samband. 

– Det finns en koppling till vaccinet, säger Marco Cavaleri, på EMA, till Il Messagero. 

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har ringats in som en möjlig utlösande faktor bakom en rad allvarliga, men sällsynta misstänkta biverkningar. 

Larmet om hur vaccinerade personer drabbats av symtom med lågt antal blodplättar, blodproppar och blödningar ledde till att vaccinen tillfälligt pausades i flera länder. Ett 20-tal miljoner personer hade då fått vaccinet, och drygt 20 fall med allvarliga symtom hade rapporterats in. 

Därefter har antalet ökat, och flera dödsfall rapporterats in. Exempelvis har 31 personer, varav nio dött, i Tyskland – där cirka 2,7 miljoner doser administrerats.  

I Sverige återupptogs vaccineringar, men då enbart för personer över 65 år. 

– Vi har landat i att Astra Zeneca är ett väldigt effektivt vaccin och det finns ett stort behov av skydd mot covid-19 bland de äldre, inte minst nu när vi ser en ökad smittspridning, kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell i samband med beskedet.

Koppling till vaccinet

Dessförinnan hade den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, gett vaccinet grönt ljust för fortsatt användning, då man menar att fördelarna överväger de potentiella nackdelarna. Under tiden har myndighetens säkerhetskommitté, PRAC, fortsatt utreda larmen. 

Nu säger EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri, att det finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodpropps-problematiken.

– Enligt min mening kan vi nu slå fast att det finns en koppling till vaccinet. Men vi vet fortfarande inte vad som orsakar denna reaktion, säger han till italienska Il Messagero.

Han poängterar att myndighetens hållning är oförändrad: Fördelarna med vaccinet överväger riskerna. EMA har beslutat att en varning ska läggas till i produktbeskrivningen av vaccinet. 

EMA uppger för nyhetsbyrån AFP att man inte nått någon slutsats i frågan och att utredningen fortsätter. 

Svenska Läkemedelsverket följer frågan, och meddelar att man väntar sig ett nytt besked från EMA som ”troligen kommer under denna vecka”. 

”När EMA givit besked i frågan kan Läkemedelsverket kommentera det”, skriver myndighetens pressavdelning. 

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell, uppger på tisdagens pressträff att man inväntar information från EMA innan man kan lämna ett nytt besked om vaccinet.  

Missen på vaccinfabriken – 15 miljoner doser kasserade

Ingredienser till två olika vaccin blandades ihop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.