Tioårige Arvid behöver assistans dygnet runt. Men nu kan familjen nekas den hjälp de behöver av kommunen. Foto: PrivatTioårige Arvid behöver assistans dygnet runt. Men nu kan familjen nekas den hjälp de behöver av kommunen. Foto: Privat
Tioårige Arvid behöver assistans dygnet runt. Men nu kan familjen nekas den hjälp de behöver av kommunen. Foto: Privat
– Det gör mig vansinnig, det är som en käftsmäll. Det är så jävla fult, säger Sofie Olsson, Arvids mamma. Foto: Privat– Det gör mig vansinnig, det är som en käftsmäll. Det är så jävla fult, säger Sofie Olsson, Arvids mamma. Foto: Privat
– Det gör mig vansinnig, det är som en käftsmäll. Det är så jävla fult, säger Sofie Olsson, Arvids mamma. Foto: Privat

Kan nekas assistans – trots svår cp-skada

Publicerad

Tioårige Arvid behöver hjälp dygnet runt.

Men trots hans allvarliga hjärnskada och funktionsnedsättningar kan nu familjen nekas assistans av kommunen.

– Det är som en käftsmäll, säger hans mamma, Sofie Olsson.

Sofie Olsson bor i Valdemarsvik med sin man och två söner. Hon driver ett eget företag, men nästintill hundra procent av hennes tid går till att ta hand om hennes ena son – tioårige Arvid.

Hon beskriver Arvid som en glad pojke som älskar livet, och särskilt brandbilar. "Han är min idol", ropar lillebror från baksätet i bilen under intervjun.

Men Arvid föddes med en allvarlig cp-skada och svåra funktionsnedsättningar, vilket innebär att han behöver assistans dygnet runt. Arvid är rullstolsburen och har dessutom svårbehandlad epilepsi. Han kan få upp till fem anfall i veckan.

– Han har inga viljemässiga rörelser. Han kan klia sig med knogen i ögat men han kan inte vifta bort en mygga. Han är väldigt begränsad i sina rörelser. Men trots det har han nog bäst humör av alla oss i familjen, säger Sofie Olsson.

På grund av hans tillstånd har familjen ansökt om dubbel assistans hos Valdemarsviks kommun, vilket innebär rätten till två eller flera assistenter samtidigt.

"Så jävla fult"

Trots familjens behov av hjälp kom nyligen ett brev från Valdemarsviks kommun där deras handläggare har skrivit ett förslag till beslut – att neka assistansansökan.

Sofie Olsson och hennes man är förtvivlade.

– Det gör mig vansinnig, det är som en käftsmäll. Det är så jävla fult, säger hon.

Sofie visar upp ett läkarintyg från en överläkare som stärker Arvids behov av dubbel assistans. Men det verkar inte ha räckt hela vägen.

Kommunen kommenterar inte ärendet

Familjen ska ha svårt att lyfta och flytta Arvid från rullstolen, han får epilepsianfall sporadiskt och behöver hjälp med att duscha.

Men Liisa Hoikkala, familjens handläggare på kommunen, förklarar via mejl att de inte kommenterar enskilda ärenden.

Marie Schmidt, socialchef på kommunen, hänvisar till lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som svar på Expressens frågor.

– Kraven på att en person kan bli beviljad dubbelassistans är att behovet, som inte är tillgodosett på annat sätt, finns, skriver hon i ett mejl.

Nu ska familjen svara på förslaget med synpunkter i hopp om att ansökan beviljas.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Här är utdraget ur LSS-lagen som kommunen hänvisar till:


"1 § Denna lag innehåller bestämmelser om insatser för särskilt stöd och särskild service åt personer
1. med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,
2. med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller
3. med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag