"Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern", skriver han på Facebook. Foto: Sven Lindwall"Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern", skriver han på Facebook. Foto: Sven Lindwall
"Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern", skriver han på Facebook. Foto: Sven Lindwall
Inlägget han skrev på Facebook.Inlägget han skrev på Facebook.
Inlägget han skrev på Facebook.

"Kan inte stå sida vid sida med neofascister"

Publicerad

Nu sågar Sverigedemokraternas gruppledare och vikarierande partiledare Mattias Karlsson att deltagarna vid "Folkets demonstration" stod "sida vid sida" med neofascister.

– Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern, skriver han på Facebook.

"Folkets demonstration" i Stockholm i lördags, arrangerat av en kommunpolitiker från SD, orsakar bråk inom partiet. Demonstrationen hyllades av nazister och andra högerextrema både i förväg och i efterhand. Bland SD-anhängare och pensionärer med skyltar som sa "Vi kräver demokrati" stod nazister, nyfascister och toppnamn från nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

SD:s partiledning har hittills inte velat ge några kommentarer, men under tisdagen höjde Mattias Karlsson sin röst på Facebook. Han poängterade att han uttryckte sin "personliga syn" och att det i grunden är bra att "människor utnyttjar sin mötesfrihet och yttrandefrihet".

– Men det är naivt att tro att man kan ha en politisk manifestation som är öppen för precis alla, oavsett åsikt och organisationstillhörighet, utan att få stora problem.

– Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen, menar Mattias Karlsson, och poängterar att arrangören måste "markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern".

 

Uppmanas att avsäga sig uppdrag

Johan Widén, den lokala SD-politiker som arrangerade demonstrationen, uppmanas av sin ordförande i Enköping, Kristina Einarsdotter att avsäga sig samtliga sina uppdrag. Han är bland annat nämndeman och ledamot i tekniska nämnden.

– Som förtroendevald i partiet företräder du alltid ditt parti. Om man ordnar en demonstration kan man inte bjuda in talare som uteslutits ur SD eller som är kända för sina främlingsfientliga åsikter, säger Kristina Einarsdotter.

Hon har ännu inte talat med partiledningen om att Johan Widén borde uteslutas.

– Jag tror att de har koll på läget. Särskilt som Mattias Karlsson uttrycker sig så där.

Johan Widén har sökts för en kommentar. I ett mejl till tidningen Enköpings-Posten skriver han att han gjorde vad han kunde "för att få till en bra demonstration".

– Det är ett återkommande problem vid många offentliga tillställningar att vissa endast är där för att bråka, och det är jättetråkigt att de inte kan stanna hemma i stället eller bete sig på ett värdigt sätt, menar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag