Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Kan inte stå sida vid sida med neofascister"

"Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern", skriver han på Facebook.
Foto: Sven Lindwall
Inlägget han skrev på Facebook.

Nu sågar Sverigedemokraternas gruppledare och vikarierande partiledare Mattias Karlsson att deltagarna vid "Folkets demonstration" stod "sida vid sida" med neofascister.

– Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern, skriver han på Facebook.

"Folkets demonstration" i Stockholm i lördags, arrangerat av en kommunpolitiker från SD, orsakar bråk inom partiet. Demonstrationen hyllades av nazister och andra högerextrema både i förväg och i efterhand. Bland SD-anhängare och pensionärer med skyltar som sa "Vi kräver demokrati" stod nazister, nyfascister och toppnamn från nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

SD:s partiledning har hittills inte velat ge några kommentarer, men under tisdagen höjde Mattias Karlsson sin röst på Facebook. Han poängterade att han uttryckte sin "personliga syn" och att det i grunden är bra att "människor utnyttjar sin mötesfrihet och yttrandefrihet".

– Men det är naivt att tro att man kan ha en politisk manifestation som är öppen för precis alla, oavsett åsikt och organisationstillhörighet, utan att få stora problem.

– Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen, menar Mattias Karlsson, och poängterar att arrangören måste "markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern".


Uppmanas att avsäga sig uppdrag

Johan Widén, den lokala SD-politiker som arrangerade demonstrationen, uppmanas av sin ordförande i Enköping, Kristina Einarsdotter att avsäga sig samtliga sina uppdrag. Han är bland annat nämndeman och ledamot i tekniska nämnden.

– Som förtroendevald i partiet företräder du alltid ditt parti. Om man ordnar en demonstration kan man inte bjuda in talare som uteslutits ur SD eller som är kända för sina främlingsfientliga åsikter, säger Kristina Einarsdotter.

Hon har ännu inte talat med partiledningen om att Johan Widén borde uteslutas.

– Jag tror att de har koll på läget. Särskilt som Mattias Karlsson uttrycker sig så där.

Johan Widén har sökts för en kommentar. I ett mejl till tidningen Enköpings-Posten skriver han att han gjorde vad han kunde "för att få till en bra demonstration".

– Det är ett återkommande problem vid många offentliga tillställningar att vissa endast är där för att bråka, och det är jättetråkigt att de inte kan stanna hemma i stället eller bete sig på ett värdigt sätt, menar han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.