Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Kan inte ge några garantier om vi flyger"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här sitter SAS-ledningen i förhandlingar om framtiden.
Foto: Christian Örnberg och Scanpix

KASTRUP. SAS förhandlar om sin överlevnad. 

Fackförbundet Unionen twittrar just nu inifrån förhandlingsrummet. SAS vill däremot inte ge något besked till de resenärer som bokat biljetter. 

– Vi kan inte ge några garantier att vi flyger framöver, säger Elisabeth Manzi, presschef på det konkurshotade flygbolaget. 

Vid 08.30-tiden på söndagen anlände de första fackliga representanterna för kabinpersonalen till SAS högkvarter intill terminal 2 på Kastrups flygplats. Det är där flygbolagets ledning och representanter för åtta fackförbund från Sverige, Norge och Danmark försöker att komma överens om nya avtal. 

SAS har lämnat en deadline till söndag. Det finns inget specifikt klockslag men någon gång före midnatt måste fackförbunden skriva under avtalen som innebär försämrade löner, pensionsavtal och arbetsvillkor för de anställda. 

"Svårt att sia"

Fackförbundet Unionen twittrar inifrån förhandlingarna twittrar inifrån förhandlingarna och uppdaterade på lördagskvällen sin hemsida med information från förhandlingsrummet. 

– Det är alltid svårt att sia om resultat och tidsplan, men vi kommer att göra vad vi kan för att nå en bra överenskommelse. Vi har för avsikt att stanna kvar tills vi har en ny överenskommelse som båda parter kan skriva på, skriver de i den uppdaterade lägesrapporten. skriver de i den uppdaterade lägesrapporten 

Samtidigt uttalar sig den danska ekonomi- och inrikesministern Margaret Vestager positivt till en potentiell räddningsplan. 

– Det råder ingen tvekan om att SAS befinner sig i en mycket svår situation. Mycket svår. Men jag kan se att det finns en lösning och den kommer att förhandlas fram nu, säger hon till EPN.dk. 

säger hon till EPN.dk

Ger inga garantier

Om avtalen skrivs under väntas flygen gå som vanligt på måndag. 

– Men som det framgått under veckan, är det ett allvarligt läge för SAS. Planen som lades fram i måndags måste genomföra till 100 procent för att vi ska få förnyade lånekrediter. Genomför vi inte planen så får vi inte lånen. Då kan det få konsekvenser framöver, säger Elisabeth Manzi. 

SAS vill och kan i nuläget inte ge några löften till kunderna som redan har bokat biljetter via kreditkort eller genom eurobonuspoäng. 

– Vi kan inte ge några garantier att vi flyger framöver. Ett styrelsebeslut fattas i morgon om hur framtiden ser ut, säger Elisabeth Manzi. 

 Bör resenärer som redan bokat biljetter vara oroliga? 

– Som jag sa innan: Det är ett mycket allvarligt läge för oss. Vi kan i dag inte säga vad som kommer att hända. 

 Men om man redan har beställt sin resa. Vad händer om företaget går i konkurs? 

– Just nu förväntar vi oss att flyga på måndag för vi tror på den här planen. Vi tror på våra medarbetare. Vi tror på ett SAS i framtiden, säger Elisabeth Manzi. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.