För många äldre kan det vara svårt att hitta nya vänner. Därför kan speeddejting vara ett bra sätt att knyta nya kontakter. Foto: Alexandra KarlssonFör många äldre kan det vara svårt att hitta nya vänner. Därför kan speeddejting vara ett bra sätt att knyta nya kontakter. Foto: Alexandra Karlsson
För många äldre kan det vara svårt att hitta nya vänner. Därför kan speeddejting vara ett bra sätt att knyta nya kontakter. Foto: Alexandra Karlsson
Deltagarna får fem minuter att prata med varje person. Foto: Alexandra KarlssonDeltagarna får fem minuter att prata med varje person. Foto: Alexandra Karlsson
Deltagarna får fem minuter att prata med varje person.  Foto: Alexandra Karlsson

"Kan inte gå fram och fråga om vi kan leka"

Publicerad

De har åkt Vasaloppet, arbetat, varit gifta, fått barn och upplevt hjärtesorg.

Under årens lopp har vänner kommit och gått, men det har blivit allt svårare att hitta nya.

– Man kan inte gå fram och fråga om vi kan leka i dag som man gjorde när man var ung, säger Margareta Olsson, 85.

Speeddejting kan vara lösningen.

Det är lite stel stämning på Folkes bistro i Huddinge centrum. Herrarna står i en grupp och samtalar, damerna sitter redan vid bordet.

På många sätt påminner det om skoldiscot i fjärde klass, vem ska bjuda upp först?

Hjälp på traven

Birgitta "Biggan" Winblad och Pirjo Lehteva står bakom speeddejtingen. De tillhör väntjänsten i Huddinge kommun och har hållit i träffarna i 1,5 år.

– När man kommer upp i den här åldern försvinner ju vänner och då kan man behöva hitta lite nytt, förklarar Biggan Winblad för spända deltagare.

De flesta deltagarna är här för första gången och de tycker det är kul att prova någonting nytt. Monica Andersson Ljus, 73, berättar att hon såg annonsen i tidningen.

Viktigt hela livet

– Det är lika viktigt med vänner genom hela livet. Det är viktigt med nya vänner men också med gamla, som man inte behöver göra sig till med, säger hon.

Bertil Bjur, 88, är en van besökare och har varit på nästan varje träff. Han berättar att det är ett sätt att komma ut och prata med folk. Själv gillar han att prata med damer men någon kärlek är han inte ute efter.

– Mitt hjärta slår redan för någon men hennes slår inte för mig. Det är synd. Men jag uppskattar att få träffa henne lite då och då. Hon är som en liten docka, säger han och smäller av ett leende.

Margareta Olsson, 85, är Bertil Bjuvs första dejt för kvällen. Äggklockan står på exakt fem minuter och under den tiden ska de lära känna varandra.

Margareta Olsson har en kompis med sig, förklarar hon och klappar på sin rullator. Hon är inte den som tackar nej till en utmaning - i sitt liv har hon genomfört ett antal Vasalopp till sin dåvarande mans stora överraskning. Då är lite speeddejting en enkel match.

– Men nu har han gått vidare, berättar hon och pekar upp i taket.

Fem minuter

Konversationen är lite trevande till en början och till hjälp har deltagarna fusklappar med frågor om livet i allmänhet.

Margareta och Bertils konversation har kommit i gång - och handlar om smutsiga fönster.

– Det är ju ett konstigt ämne men jag har smutsiga fönster. Fast det är det många som har, säger Margareta.

Fem minuters prat är över och äggklockan ringer. Bertil får flytta på sig, Margareta sitter alldeles för bekvämt där hon sitter och Bertil är trots allt en gentleman.

– Det var en trevlig människa, vi får prata mer sen, säger han innan han går vidare till nästa bordskamrat.

Johanna Jönsson Olsson
Johanna Jönsson Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag