Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kan finnas dramatisk information att hämta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gunnar Wall är författare och expert på Palmemordet
Foto: Sven Lindwall

Kommer vi äntligen att få klarhet i vad som låg bakom Palmemordet?

Det är förstås den stora frågan som väcks av testerna av den magnumrevolver Leif GW Persson lämnat över till polisen.

Men är det berättigat att ens formulera sådana förhoppningar?

Borde inte en rimligt begåvad mördare ha förstört vapnet eller dumpat det på botten av Ålands hav? Det kan man tycka. Men människor är irrationella. Revolvern som mördat Sveriges statsminister kan ha haft ett stort affektionsvärde för gärningsmannen.

Samtidigt: även om vi medger att vapnet faktiskt skulle kunna vara det rätta finns det uppenbara problem med att slå fast den saken.

Syftet med testerna har bland annat varit att jämföra kulor skjutna med denna revolver med de kulor som hittades nära mordplatsen. I den bästa av världar skulle det gå att se att åverkan som just denna revolverpipa orsakar stämmer som ett fingeravtryck med motsvarande skador som finns på Sveavägskulorna. Men det kommer knappast att ske.

Kulorna från mordplatsen - särskilt den ena - är nämligen rejält skadade. Det beror framför allt på att de kommit i kontakt med sten, sand och grus sedan de lämnat revolverpipan. När de direkt efter mordet testades av teknisk expertis från Sverige, Västtyskland och USA kom samtliga instanser fram till samma dystra slutsats: det gick inte ens att säkert slå fast att de skjutits ut från samma vapen. Det säger en del om de svåra utgångspunkter som dagens experter konfronterats med

Nu talar förstås andra omständigheter för att båda kulorna kommer från mordvapnet. Och med lite tur kan den mindre skadade kulan jämföras framgångsrikt med kulor som skjutits ut från den revolver som nu har testats.

Å andra sidan: även om den aktuella revolvern verkligen är Palmevapnet kan den ha använts - till exempel för ren nöjesskjutning - efter mordet. Då kan pipans egenskaper ha förändrats på ett sätt som gör det svårt att göra jämförelser med mordplatskulorna.

Leif GW Persson själv utesluter att det kan bli en hundraprocentigt säker identifiering. Men även ett resultat som "bara" hamnar på att det skulle kunna vara rätt vapen är givetvis mycket spännande. Därmed finns det skäl att gå vidare med att försöka spåra dess historia och den vägen förhoppningsvis komma fram till ett besked kring frågan om detta verkligen är Palmerevolvern.

Ett väsentligt hjälpmedel är fabrikantens serienummer som kan ge information om till exempel tillverkningsår och registrerade lagliga ägare. Men dessutom har tydligen den som lämnat vapnet till Leif GW Persson haft spännande saker att berätta - GW sa i "Veckans brott" i går kväll att han trodde sig känna till var revolvern befunnit sig under 28 av de 30 år som gått sedan mordet.

Om han har rätt kan det finnas dramatisk information att hämta för Palmeutredarna. Och förhoppningsvis för oss andra som väntat länge på ett svar om vad som hände den där fredagskvällen för nära trettio år sedan.

GUNNAR WALL

är författare och expert på Palmemordet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.