Claes Borgström. Foto: Samuel Unéus
Claes Borgström.  Foto: Samuel Unéus

"Kan få för sig att
GW inte är nykter"

Publicerad

Han tyckte Leif GW Persson uppträdde berusat.

Nu uttalar sig advokat Claes Borgström om mejlväxlingen med Göran Lambertz:

- Jag har inte hånat någon, men GW har ju ett uppträdande ibland som gör att man kan få för sig att han inte är helt nykter, säger Claes Borgström.

Justitieråd Göran Lambertz och kriminologiprofessor Leif GW Persson möttes i en debatt i SVT:s Aktuellt 20 augusti år.

Leif GW Persson.Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
De diskuterade fallet Thomas Quick och hans eventuella skuld eller oskuld till de åtta mord han tidigare dömts för.

Efter debatten skickade Claes Borgström ett mejl till sin vän Lambertz:

"Jag tycker du hanterade diskussionen i Aktuellt bra. Var Leif nykter?" skriver han.

Frågade den som var där

Claes Borgström anser att det var en väl befogad fråga - och absolut inget hån mot kriminologiprofessorn:

- Det var en helt förutsättningslös, helt icke-hånfull fråga. Jag har aldrig hånat någon människa. Det ligger i mitt yrke att inte göra det.

- Leif GW Persson uppträdde som om han möjligen hade varit påverkad av alkohol och då frågade jag den som var närvarande, säger Claes Borgström.

"Inte något olämpligt"

Han tycker även att det är självklart att han för mejldiskussioner om Quick-fallet tillsammans med de andra personer som ingått i utredningen:

- Det är inte helt utan betydelse att tala med någon eller några som har ett lite mer intellektuellt djuplodande förhållningssätt till de här frågorna. Annars blir jag ju bara avfärdad och påhoppad - så det är klart att det varit värdefullt att växla några ord då och då med de här personerna.

- Och jag har inte skrivit något som är olämpligt eller otillbörligt, säger Claes Borgström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag