Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

"Kan avsky, men våld
är simpel terrorism"

Publicerad

Lars Hedegaard är en av Nordens värsta hetsare mot muslimer. Muslimer ljuger, är odemokratiska och "våldtar sina egna barn" - sånt säger han.

Han har grundat en rasistisk tidning som varnar för invandring av "lågintelligenta från syd".

Man kan kritisera honom, avsky honom. Men den som tar till våld mot honom är bara en simpel terrorist.

Lars Hedegaard är en känd författare och journalist i Danmark. På 70-talet var han revolutionär kommunist. De senaste åren har han inriktat sig på att varna för islam och muslimer.

Jag träffade Lars Hedegaard en vintrig Malmökväll för ett år sedan. Trots att det nästan var folktomt utanför Ungdomens hus på Skolgatan vimlade det av poliser i kvarteren.

Orsaken: det antimuslimska Tryckfrihetssällskapet skulle ha sitt första möte, och flera hot hade inkommit.

Lars Hedegaard, grundare av det danska Trykkefrihetsselskabet som funnits sedan 2004, skulle hjälpa sin svenska vän Ingrid Carlqvist att starta en svensk motsvarighet. Den vitskäggige Hedegaard var en av huvudtalarna.

 

På trottoaren tog Hedegaard ett bloss och nickade åt alla poliser med sammanbitna ansikten.

- Så här är det aldrig i Danmark. Det är sorgligt att det ska behövas i Sverige.

Men Hedegaard är kontroversiell även i sitt hemland. När vi träffades var han åtalad för danska motsvarigheten till hets mot folkgrupp: brott mot "rasismeparagrafen 266b".

Lars Hedegaard hävdade att "muslimer våldtar sina egna barn" och att kvinnor enligt islam "saknar värde".

- De är inte människor. Deras funktion är att vara livmoder - de bär krigarnas avkomma och skapar nya krigare, men annars ... nåja, de kan användas i sexuella syften, men annars har de inget värde, sa han i en filmad intervju.

Till mig sa Hedegaard att muslimer "inte nöjer sig förrän deras religion härskar över hela världen".

Jag blev förbannad på Lars Hedegaard när jag träffade honom. När han beskrev muslimer lät det som om han pratade om en annan sorts människor: opålitliga, falska, onda.

Jag tänkte på mina barns muslimska kompisar som jag bjuder på tekakor efter skolan, på deras mammor och pappor som jag snackar om brännbollsmatcher och skolbasarer med på föräldramötena.

 

Jag tänkte på mina palestinska grannar och vänner som brukar ge mig överbliven mat efter ramadan.

I Hedegaards ögon är de alla en sorts nutida nazister: medlemmar av en armé med mål att ta över västvärlden för att störta demokratin.

Men även om jag blev arg på Hedegaard blev jag också väldigt illa berörd av alla poliser den där kvällen i Malmö. Det kändes helt sjukt - så många poliser bara för att några människor ska lyssna på föredrag.

När Lars Hedegaards kompis Lars Vilks dök upp med sina säpovakter blev känslan av hot ännu större.

Nu har Lars Hedegaard beskjutits. Kulan missade. Kanske var det ett försök att mörda honom.

Attentatsmännen är inget annat än terrorister.

Att Lars Hedegaard är en djupt främlingsfientlig skribent och debattör spelar ingen roll. Man kan avsky honom - men så fort man tar till våld för att man hatar någons åsikter angriper man också demokratin.

Terror och politiskt våld handlar om att skrämma till tystnad. Jag kommer att tänka på Sverigedemokraten Issa Issa i Göteborg, som fick 18 knivhugg i en attack 2010. "Är det du som är SD-horungen", sa gänget som attackerade honom innan de började hugga.

Issa Issa lämnade politiken. Våldet vann.

Jag vet att det finns människor som hatar SD som tycker att det är bra. Det ska göra ont att vara Sverigedemokrat, tänker de.

Då undrar jag: Vilka mer ska det vara okej att misshandla och skrämma? Människor som hetsar mot homosexuella? Kommunister som vill införa diktatur?

Om man öppnar våldets dörr i politiken är det svårt att stänga den igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag