Kampen om ungdomarna i Vårby: ”Starka krafter”

Vid Vårbyparkens IP jobbar fotbollsledare för att visa ungdomar att det finns en annan framtid.
Sara och Chrisye Sophian.
Foto: William Hernvall
”Jag skulle beskriva Vårby som en jättefin plats med mycket talang. Det är många i området som engagerar sig för att alla som bor här ska ha det så bra som möjligt”, säger Gabriel Tshidimu.
Foto: William Hernvall
”Det handlar om att visa barn och ungdomar andra val och låta dem bygga sin självkänsla så att de inte identifierar sig som en del av problematiken”, säger verksamhetsledaren Gabriel Tshidimu på FFA Global.
Foto: FFA, Football for all
Reine Berglund, gruppchef vid Huddingepolisen, lyfter fram samarbetet mellan hela polisen och åklagare under utredningarna kring Vårbynätverket. ”Man märker att alla brinner för det, det är häftigt.”, säger han.

Ett sommarledigt barn cyklar runt i en Sverigetröja vid Vårbyparkens IP.

Runtomkring ligger adresserna där Vårbynätverket hade sina vapen- och knarkförråd.

De boende är trötta på att deras hem blivit symbolen för Sveriges tyngsta kriminella.

Men efter att nätverket knäckts sker narkotikaförsäljningen mer öppet och 12-åringar agerar ”knasvakt” i centrum, enligt polisen.

– Vi ska ta in barnen på våran sida, inte den andra sidan, säger fotbollsledaren Ismet, 23.

Vårbyparkens IP ligger inbäddad mellan gräsmattor och trevåningshus.

Häromdagen kunde ledarna räkna till 103 barn på planen. 

De får spela fotboll, basket, träna boxning eller dans, under hela sommaren.

Men egentligen handlar det mest om att skapa en gemenskap och en plats som man vill vara på.

Gabriel Tshidimu, som jobbat med fotbollsgruppen FFA Global här sedan sex år tillbaka, säger att de har ”starka krafter” emot sig.

– När du ser ett stort gäng som går runtomkring fotbollsplanen kan du se att det där är fotbollsspelare, bara kompisar. Sedan tittar du åt andra hållet, och ser några som är ”up to no good”. Det finns både och. Och tonåringar kan välja mellan de här två världarna. 

– Du måste jobba hårt och försöka vinna ungdomar innan de involveras väldigt djupt.

Vårbyparkens IP har blivit som en kombination av fotbollsplan och ungdomsgård.”När som helst kan det komma en kille som frågar: har du fotboll? Så då fixade vi fram tio lånebollar också. Eller så vill några bara sitta vid caféet och prata hela dagen.” ”Vi ställer upp i ur och skur så långt vi kan, och det är ganska viktigt”, säger Sara Sophian, IP-ansvarig hos Vårby Gård IF. Här med Chrisye Sophian, klubbordförande.
Foto: William Hernvall
Ismet, 23, Mateo, 20, och Majed, 23, har alla blivit ledare för de yngre på planen. ”Vi försöker visa andra människor att det här är en plats som är positiv. Ibland har barnen det dåligt hemma och kommer hit för att ha roligt med oss. Om de har något problem hemma så försöker vi prata om det. Vi vill att de ska lita på oss.”, säger Majed.
Foto: William Hernvall
Verksamhetsledaren för fotbollsverksamheten FFA Global, Gabriel Tshidimu, tillsammans med ungdomsledarna Ismet och Majed. ”Vi ska ta in barnen på våran sida, inte andra sidan”, säger Ismet, 23. ”Det är som mitt andra hem här. Jag blir stolt när jag går förbi planen och barnen känner mitt namn”, säger Majed.

”Det tycker jag är sårande”

I onsdags delades det ut sammanlagt 147 års fängelse efter rättegången kring Vårbynätverket. Ledaren Chihab Lamouri dömdes till 17 års fängelse av tingsrätten, och flera i nätverkets kärna dömdes till långa fängelsestraff. 

Boende berättar att de mest märkt av kriminaliteten genom grupper med unga killar som hängt runt i området.

Några springer och levererar, eller håller vakt åt andra, säger Gabriel Tshidimu.

Det är sådana alternativ han kämpar emot kring fotbollsplanen.

Även om han tycker att atmosfären blivit lugnare under året, så är han övertygad om att det ständigt fylls på med nya aktörer.

– Vi måste hela tiden visa att den här sidan är mer attraktiv, säger han.

Chrisye Sophian, ordförande för Vårby Gårds IF, är trött på att deras hemadress blivit synonym med ett nätverk, och tycker att Vårby mest liknar många andra platser i Sverige.

Han säger att det hänt att lag från andra delar av Stockholm förvånas när de ser att deras lag är skötsamma.

– Det tycker jag är sårande, faktiskt. Och framför allt för grabbarna som finns på planen här bakom.

Förvaringsplatser i Vårby

Vårbynätverket har haft sina förvaringsplatser för vapen och narkotika alldeles i närheten.

• I ett källarförråd i en bostadsrättsförening 200 meter från Vårbyparkens IP hittades 19 skjutvapen.

• Ett flerfamiljshus där en bomb förvarats hemma hos två unga kvinnor refererades till som ”guzzarnas gård”.

• Fem kalasjnikovs förvarades vid en kolonilott som tillhörde en avliden man i området.

”Måste gräva upp kallarna från NN:s kolonilott innan folk tar över den”, skrev den utpekade ”platschefen” Chouaib Lamouri i en chatt enligt domen, och fortsatte med att ”gossarna” får ”tagga ner på kvällen o gräva”.

– Vi har haft ett litet helvete faktiskt, säger en man som bott på en adress med koppling till nätverket.

Han tycker att tryggheten förstörts i området där han bott i mer än ett decennium. Ett av de nya ansiktena som började dyka upp i trapphuset glömmer han aldrig. 

Han vänder sig nu direkt till mannen:

– Du har inte gjort något mot mig. Men du är inte okej för mig tycker jag, jag kommer aldrig sitta och umgås eller dricka en kaffe eller en öl med dig. Och jag vill inte se dig nära mitt barn.

Polisinspektören Reine Berglund säger att Vårbynätverket arbetat effektivt för att inte dra till sig uppmärksamhet från polisen.”De har alltid stuckit ut på det sättet, med den här oerhörda disciplinen. Det kan vara en jävla attityd på en del – men oftast tvärtom. De kan vilja skaka hand, och de kan ju namnen på de i vår grupp utan och innan. Mig känner de igen på 700 meter.”
Foto: Privat

Fastighetsskötare är rädda

En av Vårbynätverkets viktigaste förvaringsplatser för vapen och sprängmedel tillhörde en kvinna som nätverket kallat för ”Kärringen” och som de kommit i kontakt med på en krog i Vårby gård centrum.

Ilija Jurkovic, som pekats ut som en av nätverkets ”kaptener”, hade ständig tillgång till flerfamiljshuset, enligt chattarna i domen.

”Yes alltid. Vi har nyckel o pricka dit”.

Vårbynätverket har hängt på ställen även om företagare varit obekväma och önskat att de kriminella inte skulle vistas där. I samband med en skjutning 2019 kontrollerade polisen ett kafé, där flera i Vårbynätverket satt och försökte ”se väldigt avslappnade ut”, enligt ett polis-PM.

Reine Berglund, gruppchef vid Huddingepolisen som jobbat länge mot nätverket, säger att boende i princip aldrig vågar berätta vad de sett, och att lokalsamhället påverkats i det tysta.

– För vem har lust att gå ner till garaget när det pågår ett möte med 10-20 personer där nere?

Ett fastighetsbolag i Vårby har bett polisen att inte prata med deras fastighetsskötare. De tror att folk som samarbetar med nätverket skulle kunna få syn på det och rapportera vidare.

Firade med cigarr efteråt

I samband med att polisen lyckades knäcka nätverket förra året uppstod ett vakuum. Men under sommaren har narkotikaförsäljningen kring Vårby gård centrum blivit mer öppen än tidigare, tycker Reine Berglund.

– Det lite mer otydligt vem det är som styr och ställer nu, och då blir det lätt lite farligare också. Det har varit en jäkla snurr på försäljningen, med knasvakter som meddelar andra när vi kommer och som kan vara 12-13 år.

Han har sett flera av de nu dömda personerna i nätverket under tio års tid.

Han minns särskilt en gång när han kontrollerade ledaren Chihab Lamouri tillsammans med flera andra i ett källarutrymme 2018. Reine Berglund slogs av misären där nere. Senare försvann ledaren till Spanien.

– Han har ju styrt sitt på ett smart sätt om man säger så, men det var det ju inte i slutändan.

När domen mot ledarskiktet kom firade Reine Berglund med en cigarr.

– Man måste fira och känna sig stolt. Sedan är det liksom, pang, nu är det nästa. Hur gör vi nu då i Vårby?

Kim Malmgren: Det vet vi om de dömda i Vårbyrättegången

Expressens krimreporter om domen i Encrochat-målet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.