Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kampen om rösterna – kvarts miljon unga osäkra

Expressens politikreporter Tomas Nordenskiöld om de senaste siffrorna från SCB.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det politiska landskapet hade sett betydligt annorlunda ut om det endast var upp till unga väljare, visar SCB:s stora mätning.

Moderaterna är fortfarande i topp – men många är ännu osäkra på hur de ska lägga sin röst. 

Enligt mätningen har partierna nästan en kvarts miljon unga väljare att locka inför valet.

Unga väljare mellan 18-29 år utgör ungefär en femtedel av de röstberättigade svenskarna. Här finns också många röster att vinna för partierna: 16 procent uppger att de är osäkra på vilket parti de sympatiserar mest med, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning i maj 2021. Det motsvarar nästan 250 000 röster.

Störst osäkerhet finns i gruppen unga män, där hela 18,3 procent uppger att de inte vet vilket parti som de tycker bäst om. Bland unga kvinnor är siffran 13,6 procent, vilket är nära snittet i befolkningen på runt 13 procent osäkra. 

Moderaterna störst bland unga

Utfallet i valet hade också sett betydligt annorlunda ut om endast personer under 30 år fick rösta. Moderaterna har länge varit största parti bland unga, och fortsätter att behålla förstaplatsen även i år, även om Socialdemokraterna har hämtat ikapp något. 22,7 procent av de unga föredrar M, medan motsvarande siffra för S är 20,1 procent.

– Det är alltid lika viktigt att vara störst bland unga. SCB:s mätning visar att unga vill ha en ny regering med kraft att lösa samhällsproblemen, säger Matilda Ekeblad, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, Muf, i en kommentar.

Om endast unga får välja är stödet för Miljöpartiet och Liberalerna också över riksdagsspärren, jämfört med i hela befolkningen där partierna har under fyra procent i sympatier. Men liksom i alla åldersgrupper finns även stora skillnader mellan män och kvinnor.

Miljöpartiet räddas dock av unga kvinnor, där 7,9 procent har MP som bästa parti, medan motsvarande siffra för män mellan 18-29 år endast är 3,5 procent. Bland unga män hamnar Moderaterna högst med 26,6 procent, följt av Sverigedemokraterna på 21,9 procent. 

Dubbelt så stort stöd för Vänstern

Bland unga kvinnor är i stället Socialdemokraterna bästa parti med 23,1 procent, tätt följt av Vänsterpartiet med 20,6 procent. SCB konstaterar i sin analys att stödet för Vänsterpartiet är mer än dubbelt så stort bland personer under 30 år, jämfört med personer över 50 år. 

För Socialdemokraterna gäller det motsatta: stödet är cirka dubbelt så stort bland 65 år och äldre jämfört med personer under 30 år. Raset bland unga väljare har beskrivits som ”oroväckande” i partiets egen valanalys.

– Unga i dag kanske inte tycker att socialdemokratin är spännande. Jag möter många som håller med om våra värderingar, men som tycker att det finns andra partier som skulle vara bättre på att genomföra politiken. Och då har vi en hemläxa att göra, har den avgående SSU-ordföranden Philip Botström tidigare sagt till Expressen

Partisympati 18-29 år

Moderaterna: 22,7 procent (22,1)

Socialdemokraterna: 20,1 procent (29,9)

Vänsterpartiet: 14,7 procent (9,1) 

Sverigedemokraterna: 13,9 procent (17,9)

Centerpartiet: 10,3 procent (8,6)

Miljöpartiet: 5,7 procent (3,9)

Kristdemokraterna: 4,7 procent (4,4)

Liberalerna: 4,3 procent (2,7)


Övriga partier: 3,5 procent

Andel osäkra väljare: 16,0 procent

Källa: SCB:s partisympatiundersökning maj 2021, män och kvinnor 18-29 år. Partisympati bland alla åldersgrupper inom parantes. Partisympati är inte direkt jämförbart med valresultat, eftersom frågorna inte gäller partival utan bästa parti.

Partisympati män 18-29 år

Moderaterna: 26,6 procent

Sverigedemokraterna: 21,9 procent

Socialdemokraterna: 17,2 procent

Vänsterpartiet: 8,9 procent

Centerpartiet: 7,3 procent

Kristdemokraterna: 4,9 procent 

Liberalerna: 4,4 procent

Miljöpartiet: 3,5 procent


Övriga partier: 5,3 procent

Andel osäkra väljare: 18,3 procent

Partisympati kvinnor 18-29 år

Socialdemokraterna: 23,1 procent

Vänsterpartiet: 20,6 procent

Moderaterna: 18,8 procent

Centerpartiet: 13,3 procent

Miljöpartiet: 7,9 procent

Sverigedemokraterna: 5,9 procent

Kristdemokraterna: 4,5 procent

Liberalerna: 4,2 procent


Övriga partier: - 

Andel osäkra väljare: 13,6 procent

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.