Kampen om makten i Sverigedemokraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mattias Karlsson kan utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten i SD, enligt Expressens källor.
Foto: Sven Lindwall
Björn Söder ska också vara "skrämd" av Mattias Karlssons ledarstil.
Foto: Sven Lindwall
Mattias Karlsson anklagas också för att utnyttja Jimmie Åkessons sjukdom.
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Arvodeskommitén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption", skriver Björn Söder.
Mattias Karlssons Facebookinlägg från 17 november. Där hyllar han de som stöttat honom, men skriver även: "Några få har valt att agera på precis motsatt sätt. Det kommer också bli svårt att glömma."

SD-ledaren Mattias Karlsson är beredd att utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten i höst - och anklagas för att utnyttja hans sjukdom för att ta makten, uppger källor för Expressen.

Samtidigt beskylls partiledarvikarien för vänskapskorruption, interna regelbrott och för att ha hotat partikamrater som inte är lojala.

En av de utsatta är partisekreteraren Björn Söder som censurerats i partiets egen tidning, kan Expressen i dag avslöja.

Fredagen den 19 december förra året reser Mattias Karlsson till Sölvesborg för ett hemligt möte hemma hos den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson. Tanken är att lägga grunden för en kampanj i valrörelsen som partiledningen tror är i antågande. Ingen inom Sverigedemokraterna känner då till att regeringspartierna och alliansen redan inlett förhandlingarna som ska leda fram till decemberöverenskommelsen.

Under mötet diskuteras också partisekreterarrollen, erfar Expressen. Mattias Karlsson vill snabbt avsätta Björn Söder som partisekreterare och utse Richard Jomshof till hans efterträdare, erfar Expressen.

Men Jimmie Åkesson vill inte lägga sig i denna process.

Björn Söder har under lång tid gjort klart att han vill lämna uppdraget och i stället ägna sig åt politikutveckling och riksdagsarbetet. Men på senare tid har han börjat tveka.

Inte mogen nog att ta över

Enligt Expressens källor anser han inte att Richard Jomshof är mogen att ta över och Mattias Karlssons sätt att leda partiet "skrämmer honom".

- Sprickan i partiledningen har aldrig varit djupare, säger en uppgiftslämnare.

Bland Mattias Karlssons närmaste och mest lojala medarbetare finns Richard Jomshof, men också riksdagsledamöterna Paula Bieler, chefredaktör för partitidningen SD-kuriren, och Martin Kinnunen, tidigare pressekreterare hos Jimmie Åkesson.

Tillsammans bestämmer de sig i december för att utmana Björn Söder och censurera hans återkommande krönika i SD-kuriren.

Expressen har tagit del av texten som Björn Söder skickade till tidningen. Det framgår av den att han är beredd att sitta kvar som partisekreterare ytterligare en tid på grund av Åkessons sjukskrivning. Men följande text stryks av den ansvarige utgivaren Richard Jomshof:

"Det är många ute i organisationen som, inte minst under den gångna helgen i Västerås, uttryckt oro över att jag lämnar som partisekreterare i detta skede. Och givetvis är det så att även jag måste ta mitt ansvar i denna situation och därför vore det oansvarigt mot partiet att i detta läge lämna mitt uppdrag.

Med tanke på att vi i dagsläget inte har en partiledare på plats kan det också vara av särskild vikt att behålla kontinuiteten tills vår Jimmie är tillbaka."

Söder rasande

Björn Söder blir rasande och mejlar på eftermiddagen den 19 december ut krönikan i sin helhet, som en julhälsning, till alla partiets medlemmar:

"Eftersom hela mitt partisekreterarbrev i SD-kuriren tydligen inte fick plats i pappersupplagan, skickar jag det här i sin helhet på mail", skriver han.

Samtidigt rasar ett infekterat lönebråk inom Sverigedemokraterna. Mattias Karlsson anklagas för vänskapskorruption och för att straffa de som ifrågasätter honom.

I ett inlägg på sin Facebooksida den 17 november förra året skriver partiledarvikarien om de som "klivit fram för att erbjuda stöd och osjälviskt dela mina bördor på ett sätt som gör mig rörd att tänka på och som jag aldrig någonsin kommer att glömma." Och han fortsätter:

"Några få har valt att agera på precis motsatt sätt. Det kommer också bli svårt att glömma."

- Förutom att hota sig till mer makt bryter han mot interna regler och kör över landsdagarna, hävdar en uppgiftslämnare med insyn.

Förseslår höjt arvode för Karlsson

Enligt Expressens uppgiftslämnare har Richard Jomshof lagt fram ett förslag till verkställande utskottet om höjt arvode för Mattias Karlsson - samtidigt som Karlsson argumenterat för höjt arvode för Jomshof den dagen då han tar över som partisekreterare.

- I praktiken skulle förslaget leda till att Mattias Karlsson får ett arvode som är 10 000 kronor högre än Jimmie Åkessons ersättning, säger en uppgiftslämnare.

Jimmie Åkessons ordinarie månadsarvode är på drygt 100 000 kronor.

I november förra året gjordes en protokollsanteckning, som Expressen tagit del av, i samband med ett VU-möte om arvodena.

Björn Söder utmanar då partikamraterna och ifrågasätter förslagen.

"Arvodeskommittén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption", skriver han.

"Många är frustrerade"

Björn Söder vill inte kommentera protokollsanteckningen när Expressen kontaktar honom:

- Det är en intern handling och ingenting som jag vill kommentera.

En uppgiftslämnare säger:

- Många är frustrerade, men också rädda. Det är extremt dålig stämning bland tjänstemännen i riksdagskansliet.

Enligt flera källor inom Sverigedemokraterna är Mattias Karlsson beredd att utmana Jimmie Åkesson som partiledare inför partiets landsdagar 27-29 november i år.

- Om vi gått mot ett extraval ville han tona ned Jimmie Åkesson i valrörelsen, säger en uppgiftslämnare.

Mattias Karlsson anklagas för att utnyttja partiledarens sjukdom för att ta makten. I en DN-intervju i november hävdade vikarien till exempel att Jimmie Åkesson bara hade "ett svagt minne" av att han deltagit i en partiledardebatt i riksdagen.

- Han kom inte ihåg vad han gjorde där, sa Mattias Karlsson.

Inte på bättringsvägen

Men frågan är hur sjuk Jimmie Åkesson egentligen är. Enligt källor nära Mattias Karlsson finns inget som tyder på att Åkesson skulle vara på bättringsvägen. Men andra i partiet uppger att han snart kan vara tillbaka som partiledare.

- Han mår mycket bättre i dag än i höstas, säger en uppgiftslämnare som hör till Mattias Karlsson kritiker.

Som Expressen tidigare berättat utsåg Mattias Karlsson mer eller mindre sig själv till vikarierande partiledare när Jimmie Åkesson sjukskrevs i mitten av oktober. Vice partiledaren Jonas Åkerlund blev inte ens tillfrågad, och något beslut finns inte i partistyrelsen.

Sedan dess har Mattias Karlsson bland annat debatterat mot Jonas Sjöstedt i SVT:s Aktuellt, skickat "partiledarens julhälsning" till medlemmarna, lagt beslag på en helsida i varje nummer av SD-kuriren och deltagit i riksdagens partiledardebatt.

Dessutom planerar han att ta över Jimmie Åkessons traditionsenliga vårtal i slutet av april. Men flera partiföreträdare väntas kräva att talet ställs in - om inte Åkesson är tillbaka.

Mattias Karlssons kommentar

Mattias Karlsson: Rätt beslut att stryka i Söders krönika


Björn Söder skrev i en krönika att han stannar som partisekreterare.
Och det var rätt av SD-kuriren att stryka det, menar vikarierande partiledaren Mattias Karlsson.
- Den som innehar ett uppdrag är inte den som bestämmer hur länge uppdraget ska vara. Det ska partistyrelsen göra, säger han.
Enligt uppgifter till Expressen vill Mattias Karlsson att Richard Jomshof ska ta över Björn Söders jobb som partisekreterare och att lönen då ska höjas. Samtidigt ska posten förändras till att handla mer om strategi och kommunikation.
Men Mattias Karlsson förnekar att han lagt sig i debatten om löner.
- Det minns jag faktiskt inte. Inte i några formella sammanhang. Jag har inte argumenterat för att ersättningarna ska höjas. Men det är möjligt att jag har sagt att man inte ska sänka arvodena så länge ansvar och arbetsbelastning ligger kvar på samma nivå.
"Bör föras internt"
Richard Jomshof bekräftar att han lagt ett förslag om att arvodena i partiet bör ses över. Ett förslag som skulle beröra Mattias Karlsson i hans roll som vikarie.
- Rent allmänt om någon är sjuk, och någon annan tar de arbetsuppgifterna, bör vi se över hur man gör. Jag tycker att man då ska få ersättning, säger Jomshof.
En annan stridsfråga inom SD är en krönika av Björn Söder, som delvis blivit censurerad i SD-kuriren. Richard Jomshof är ansvarig utgivare för SD-kuriren och var den som stoppade texten.
- Den diskussion som Björn vill föra öppet, bör i stället föras internt i partiet, säger han.
Han kontaktade inte Söder för att meddela beslutet, men de båda hade ett samtal i samband med publiceringen. Mattias Karlsson deltog inte i beslutet, men stöttar det:
- Redaktionen upplevde att texten var formulerad som att det fanns ett beslut, vilket det inte gör, säger Karlsson.

MARIA RYDHAGEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.