Mattias Karlsson kan utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten i SD, enligt Expressens källor. Foto: Sven LindwallMattias Karlsson kan utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten i SD, enligt Expressens källor. Foto: Sven Lindwall
Mattias Karlsson kan utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten i SD, enligt Expressens källor. Foto: Sven Lindwall
Björn Söder ska också vara "skrämd" av Mattias Karlssons ledarstil. Foto: Sven LindwallBjörn Söder ska också vara "skrämd" av Mattias Karlssons ledarstil. Foto: Sven Lindwall
Björn Söder ska också vara "skrämd" av Mattias Karlssons ledarstil. Foto: Sven Lindwall
Mattias Karlsson anklagas också för att utnyttja Jimmie Åkessons sjukdom. Foto: Anna-Karin NilssonMattias Karlsson anklagas också för att utnyttja Jimmie Åkessons sjukdom. Foto: Anna-Karin Nilsson
Mattias Karlsson anklagas också för att utnyttja Jimmie Åkessons sjukdom. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Arvodeskommitén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption", skriver Björn Söder."Arvodeskommitén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption", skriver Björn Söder.
"Arvodeskommitén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption", skriver Björn Söder.
Mattias Karlssons Facebookinlägg från 17 november. Där hyllar han de som stöttat honom, men skriver även: "Några få har valt att agera på precis motsatt sätt. Det kommer också bli svårt att glömma."Mattias Karlssons Facebookinlägg från 17 november. Där hyllar han de som stöttat honom, men skriver även: "Några få har valt att agera på precis motsatt sätt. Det kommer också bli svårt att glömma."
Mattias Karlssons Facebookinlägg från 17 november. Där hyllar han de som stöttat honom, men skriver även: "Några få har valt att agera på precis motsatt sätt. Det kommer också bli svårt att glömma."

Kampen om makten i Sverigedemokraterna

Publicerad

SD-ledaren Mattias Karlsson är beredd att utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten i höst - och anklagas för att utnyttja hans sjukdom för att ta makten, uppger källor för Expressen.

Samtidigt beskylls partiledarvikarien för vänskapskorruption, interna regelbrott och för att ha hotat partikamrater som inte är lojala.

En av de utsatta är partisekreteraren Björn Söder som censurerats i partiets egen tidning, kan Expressen i dag avslöja.

Fredagen den 19 december förra året reser Mattias Karlsson till Sölvesborg för ett hemligt möte hemma hos den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson. Tanken är att lägga grunden för en kampanj i valrörelsen som partiledningen tror är i antågande. Ingen inom Sverigedemokraterna känner då till att regeringspartierna och alliansen redan inlett förhandlingarna som ska leda fram till decemberöverenskommelsen.

Under mötet diskuteras också partisekreterarrollen, erfar Expressen. Mattias Karlsson vill snabbt avsätta Björn Söder som partisekreterare och utse Richard Jomshof till hans efterträdare, erfar Expressen.

Men Jimmie Åkesson vill inte lägga sig i denna process.

Björn Söder har under lång tid gjort klart att han vill lämna uppdraget och i stället ägna sig åt politikutveckling och riksdagsarbetet. Men på senare tid har han börjat tveka.

Inte mogen nog att ta över

Enligt Expressens källor anser han inte att Richard Jomshof är mogen att ta över och Mattias Karlssons sätt att leda partiet "skrämmer honom".

- Sprickan i partiledningen har aldrig varit djupare, säger en uppgiftslämnare.

Bland Mattias Karlssons närmaste och mest lojala medarbetare finns Richard Jomshof, men också riksdagsledamöterna Paula Bieler, chefredaktör för partitidningen SD-kuriren, och Martin Kinnunen, tidigare pressekreterare hos Jimmie Åkesson.

Tillsammans bestämmer de sig i december för att utmana Björn Söder och censurera hans återkommande krönika i SD-kuriren.

Expressen har tagit del av texten som Björn Söder skickade till tidningen. Det framgår av den att han är beredd att sitta kvar som partisekreterare ytterligare en tid på grund av Åkessons sjukskrivning. Men följande text stryks av den ansvarige utgivaren Richard Jomshof:

"Det är många ute i organisationen som, inte minst under den gångna helgen i Västerås, uttryckt oro över att jag lämnar som partisekreterare i detta skede. Och givetvis är det så att även jag måste ta mitt ansvar i denna situation och därför vore det oansvarigt mot partiet att i detta läge lämna mitt uppdrag.

Med tanke på att vi i dagsläget inte har en partiledare på plats kan det också vara av särskild vikt att behålla kontinuiteten tills vår Jimmie är tillbaka."

Söder rasande

Björn Söder blir rasande och mejlar på eftermiddagen den 19 december ut krönikan i sin helhet, som en julhälsning, till alla partiets medlemmar:

"Eftersom hela mitt partisekreterarbrev i SD-kuriren tydligen inte fick plats i pappersupplagan, skickar jag det här i sin helhet på mail", skriver han.

Samtidigt rasar ett infekterat lönebråk inom Sverigedemokraterna. Mattias Karlsson anklagas för vänskapskorruption och för att straffa de som ifrågasätter honom.

I ett inlägg på sin Facebooksida den 17 november förra året skriver partiledarvikarien om de som "klivit fram för att erbjuda stöd och osjälviskt dela mina bördor på ett sätt som gör mig rörd att tänka på och som jag aldrig någonsin kommer att glömma." Och han fortsätter:

"Några få har valt att agera på precis motsatt sätt. Det kommer också bli svårt att glömma."

- Förutom att hota sig till mer makt bryter han mot interna regler och kör över landsdagarna, hävdar en uppgiftslämnare med insyn.

Förseslår höjt arvode för Karlsson

Enligt Expressens uppgiftslämnare har Richard Jomshof lagt fram ett förslag till verkställande utskottet om höjt arvode för Mattias Karlsson - samtidigt som Karlsson argumenterat för höjt arvode för Jomshof den dagen då han tar över som partisekreterare.

- I praktiken skulle förslaget leda till att Mattias Karlsson får ett arvode som är 10 000 kronor högre än Jimmie Åkessons ersättning, säger en uppgiftslämnare.

Jimmie Åkessons ordinarie månadsarvode är på drygt 100 000 kronor.

I november förra året gjordes en protokollsanteckning, som Expressen tagit del av, i samband med ett VU-möte om arvodena.

Björn Söder utmanar då partikamraterna och ifrågasätter förslagen.

"Arvodeskommittén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption", skriver han.

"Många är frustrerade"

Björn Söder vill inte kommentera protokollsanteckningen när Expressen kontaktar honom:

- Det är en intern handling och ingenting som jag vill kommentera.

En uppgiftslämnare säger:

- Många är frustrerade, men också rädda. Det är extremt dålig stämning bland tjänstemännen i riksdagskansliet.

Enligt flera källor inom Sverigedemokraterna är Mattias Karlsson beredd att utmana Jimmie Åkesson som partiledare inför partiets landsdagar 27-29 november i år.

- Om vi gått mot ett extraval ville han tona ned Jimmie Åkesson i valrörelsen, säger en uppgiftslämnare.

Mattias Karlsson anklagas för att utnyttja partiledarens sjukdom för att ta makten. I en DN-intervju i november hävdade vikarien till exempel att Jimmie Åkesson bara hade "ett svagt minne" av att han deltagit i en partiledardebatt i riksdagen.

- Han kom inte ihåg vad han gjorde där, sa Mattias Karlsson.

Inte på bättringsvägen

Men frågan är hur sjuk Jimmie Åkesson egentligen är. Enligt källor nära Mattias Karlsson finns inget som tyder på att Åkesson skulle vara på bättringsvägen. Men andra i partiet uppger att han snart kan vara tillbaka som partiledare.

- Han mår mycket bättre i dag än i höstas, säger en uppgiftslämnare som hör till Mattias Karlsson kritiker.

Som Expressen tidigare berättat utsåg Mattias Karlsson mer eller mindre sig själv till vikarierande partiledare när Jimmie Åkesson sjukskrevs i mitten av oktober. Vice partiledaren Jonas Åkerlund blev inte ens tillfrågad, och något beslut finns inte i partistyrelsen.

Sedan dess har Mattias Karlsson bland annat debatterat mot Jonas Sjöstedt i SVT:s Aktuellt, skickat "partiledarens julhälsning" till medlemmarna, lagt beslag på en helsida i varje nummer av SD-kuriren och deltagit i riksdagens partiledardebatt.

Dessutom planerar han att ta över Jimmie Åkessons traditionsenliga vårtal i slutet av april. Men flera partiföreträdare väntas kräva att talet ställs in - om inte Åkesson är tillbaka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag