Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kampen mot lupinerna – forskare vill se förbud

Här är tre inrikesnyheter att hålla koll på.
Lupinen är en så kallad invasiv art, som hotar biologisk mångfald, och behöver därför bekämpas. Foto: MATS LINDQVIST / TRAFIKVERKET
Lupinen är en blomma som kan ses på många håll runt om i Sverige. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN

Prästkragar och blåklockor har inte en chans när de stora lupinerna breder ut sig. 

I Finland blev det nyligen förbjudet att odla och sälja den färgglada växten. 

– Det är en jättebra idé, säger Jörgen Wissman, forskare vid Centrum för biologisk mångfald. 

De färgglada lupinstänglarna är vackra, men ack så problematiska. Lupinen är en så kallad invasiv art, som hotar biologisk mångfald. 

Den populära trädgårdsväxten, som ursprungligen kommer ifrån Nordamerika, kostar nu länsstyrelser och kommuner många miljoner kronor att bekämpa varje år. Utan rejäla insatser lär kostnaderna fortsätta att öka. 

Jörgen Wissman, forskare vid Centrum för biologisk mångfald, förklarar att lupiner kan växa sig väldigt stora i en näringsfattig miljö. 

– Lupiner kan ta upp kväve från luften och har en fördel i det. De ”skuggar ut” annan vegetation. Dessutom gödslar lupinerna marken de lever på och förändrar själva förutsättningarna där, säger han.  

Dra upp den med rötterna

Det absolut viktigaste för att stoppa lupinens framfart är att inte sprida frön. Vad gäller lupinens etablering på nya ställen är trädgårdshandeln och privatpersoner den klart största spridningsfaktorn, enligt Jörgen Wissman. 

– Det går fortfarande, idiotiskt nog, att köpa frön i handeln, säger han och fortsätter: 

– Vad gäller bekämpning ska man slå av den så att den aldrig hinner sätta frön. Men det dör de ju inte av, utan man får slå av den vid upprepade tillfällen – kanske fyra gånger på ett år. Då försvagar man den. Men det absolut bästa för att få bort verkligen den är att på våren, när man ser att den börjar komma upp, gräva upp den och dra upp den med rötterna. 

Finland har infört förbud 

I Finland har man tagit i med hårdhandskarna. Häromdagen rapporterade SVT att den den finska regeringen gjort det förbjudet att sälja, odla eller inneha blomsterlupiner och vresrosor (en annan invasiv art). De ingår nu på landets lista över skadliga arter. 

– Det är en jättebra idé. Vi har försökt lobba för det där jättemycket, säger Jörgen Wissman.