Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elizabeth Warren rusar – knappar in på rivalerna

Så var första demokrat-debatten.
Kandidaten Elizabeth Warren. Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Bernie Sanders. Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERS / MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

MIAMI. Totalt 20 kandidater möts i de första debatterna inför primärvalen.

Vid den första sammandrabbningen har Elizabeth Warren klättrat i opinionsmätningarna – och knappat in på Bernie Sanders.

– Hon har Biden i sikte, säger den demokratiska konsulten Mary Anne Marsch till Bloomberg.

Under natten till torsdag och fredag hålls de två första av totalt 12 debatter inför primärvalen nästa år. Men de tre kandidater som ligger i täten av opinionsmätningarna kommer inte att stå på scenen samtidigt.

Elizabeth Warren har debatterat under natten mot torsdag – men den förre vicepresidenten Joe Biden och Bernie Sanders deltar först under natten mot fredag.

Joe Biden har konsekvent legat först i mätningarna, följd av Bernie Sanders. Men i flera av de senaste mätningarna har Warren knappat in på Bernie Sanders.

– Hon har systematiskt arbetat sig uppåt i mätningarna. Hon har nu nästan passerat Sanders. Hon har Biden i sikte, säger den demokratiska konsulten Mary Anne Marsch till Bloomberg.

Både Warren och Sanders slåss om att bli partiets främsta progressiva kandidat, vilket flera påpekat innebär en risk för att de kan konkurrera ut varandra.

Jay Inslee: ”Trump är största säkerhetshotet”.

Kommer med förslag inom samma områden 

Warren har under sin kampanj gjort sig känd för att komma med förslag efter förslag och har haft som kampanjmotto att ha en plan för allt.

Enligt Washington Post har det fått Sanders kampanj att på senare tid komma med förslag inom samma områden.

Ett exempel uppges vara Sanders förslag från tidigare i veckan som innebar att amerikanerna skulle befrias från dyra studielån.

Warren hade redan tidigare lanserat ett liknande förslag, som dock inte var lika generöst.

När Warren föreslog att stoppa privata fängelser och senare ställde sig bakom en av kandidaterna till distriktsåklagare i Queens kom snart svar från Sanders kampanjteam om hur han hade haft liknande planer.

Däremot tror få med insyn i de båda kandidaternas kampanjer att Warren och Sanders kommer att gå till angrepp mot varandra.

– Båda två behöver den andres supportrar för att vinna, men den andres supportrar kommer inte att gå över till deras sida om de är elaka mot varandra, förklarar den demokratiske strategen Adam Jentleson för Washington Post.

Expressen och CNN summerar demokraternas debatt.

”Första debatten är alltid viktig” 

Offentligt har dock de båda senatorerna alltid haft gott att säga om varandra.

– Jag tycker att Bernie är jättebra. Vi var vänner långt innan jag gav mig in i politiken, säger Warren enligt CNN.

Även Sanders har svarat på likande sätt om Warren:

– Elizabeth är min vän. Jag tycker att hon har en bra kampanj.

I den första debatten ställdes Elizabeth Warren bland andra mot Beto O’Rourke och Cory Booker.

Flera av kandidaterna som anses vara hennes starkaste motståndare står i stället på scenen på fredagen, vilket bedöms ha varit en fördel för Warren.

– Den första debatten är alltid viktig i en presidentkampanj. De brukar ha väldigt mycket tittare. Människor försöker sortera i det väldigt stora startfältet, säger den demokratiske strategen Tad Devine till Bloomberg.

Så blir vädret kommande dagar.