Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kampen för kattens liv
hyllas – på Facebook

Trots den snabba hjärt- och lungräddningen gick inte kattens liv att rädda. Djuret hade drabbats av så kraftig rök att räddningsförsöken misslyckades. Foto: Polisen i Huddinge

Längst in i den brandhärjade lägenheten i Botkyrka hittades en medvetslös katt. Då satte ambulanspersonal i gång med hjärt- och lungräddning.

– Den hade blivit svårt skadad av röken, säger Reine Berglund, yttre befäl vid Huddingepolisen till Expressen.

Polisens inlägg

Inlägget på Huddingepolisens Facebooksida:

"Att försöka rädda liv.

Hos oss som jobbar inom räddningstjänst, sjukvård och polis så går naturligtvis alltid människoliv i första hand, därefter försöker vi (som alla med ett hjärta) även rädda djur.

Efter en kraftig brand i går så utfördes HLR (hjärt- och lungräddning, reds anm.) på en katt som bars ut av räddningstjänsten. Ambulanspersonal, och en av våra poliser, hjälptes åt med kompressioner och syrgas.

Denna gång blev det tyvärr ett tråkigt slut, vi fick avbryta försöken efter en stund. Ni kan dock alltid lita på att vi gör vårt yttersta för att försöka rädda liv".

Under tisdagen fick SOS ett larm om en brand i Botkyrka i Stockholm. När räddningstjänsten kom till platsen var branden och röken så kraftig att lägenheten var bortom räddning.

Personerna hade lyckats ta sig ut i tid och klarade sig oskadda. Men familjens katt lämnades kvar i paniken som uppstod. När brandkåren hittade katten låg den medvetslös i ett av rummen.

– Den hade blivit svårt skadad av röken. Den bars ut och sedan körde ambulanspersonalen och en av mina kolleger i gång med syrgas och kompressioner, säger Reine Berglund, yttre befäl vid Huddingepolisen, till Expressen.

Röken kostade katten livet

Men trots den snabba hjärt- och lungräddningen gick inte kattens liv att rädda. Djuret hade drabbats av så kraftig rök att räddningsförsöken misslyckades.

– Tyvärr blev det ett tråkigt slut den här gången, säger Berglund.

Har fått positiv respons

Räddningspersonalens insats för katten har dock hyllats rejält i sociala medier. På Huddingepolisens Facebooksida har bilden gillats av över 1 000 personer.

– Vi försöker alltid rädda liv. Det är klart att människoliv går först, men när alla personer var ute är det självklart för alla djurvänner att man gör vad man kan för att rädda även djur, säger Berglund.