Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kampen för att rädda den sista sjömannen

Fartyg har förlist utanför USA – flera sitter fast i maskinrummet
Under söndagen kantrade det 130 meter långa fraktfartyget Golden Ray utanför Georgias kust i USA. Efter en komplicerad räddningsaktion kunde 20 av 24 medlemmar ur besättningen räddas.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En ensam sjöman sitter instängd bakom en glasväg på det kantrade fraktfartyget Golden Ray.
Foto: STEPHEN B. MORTON / AP TT NYHETSBYRÅN

En ensam sjöman sitter instängd bakom en glasväg på det kantrade fraktfartyget Golden Ray utanför Georgias kust i USA. 

Nu pågår en komplicerad räddningsaktion för att rädda den sista sjömannen. 

– Han lever under stor fara just nu. Vi hoppas att ventilationen håller sig intakt, säger John Reed vid kustbevakningen till Reuters.

Under söndagen kantrade det 130 meter långa fraktfartyget Golden Ray utanför Georgias kust i USA. Efter en komplicerad räddningsaktion kunde 20 av 24 medlemmar ur besättningen räddas, både genom helikopter och utsända båtar. 

När fartyget kantrade och började brinna blev det svårt att hitta de fyra sjömän som befann sig i närheten av fartygets maskinrum. Men på måndagseftermiddagen lyckades den amerikanska kustbevakningen rädda tre av fyra sjömän, rapporterar Reuters

Borrade hål för att kunna ge sjömännen vatten 

Under räddningsaktionen borrades ett hål in i skrovet i maskinrummet för att kunna prata med besättningsmännen men även ge dem mat, vatten och frisk luft. Alla tre togs senare till sjukhus. 

– Deras tillstånd är relativt bra med tanke på att de har tillbringat 34 eller 35 timmar under de här förhållandena, sa John Reed vid den amerikanska kustbevakningen till Reuters. 

Ensam sjöman instängd bakom glasvägg 

Men en ensam sjöman saknas. Han uppges sitta instängd bakom en glasvägg på fartygets tekniska kontrollrum, skriver Reuters

John Reed säger att den sista sjömannen varken fått vatten eller mat på drygt 36 timmar. Han nämner att temperaturen för räddningspersonalen på fartyget ligger runt 49 grader, men att det antagligen är ännu varmare inuti fartyget. 

– Han lever under stor fara just nu. Vi hoppas att ventilationen håller sig intakt, säger John Reed till Reuters. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.