Övertorneås kommunalråd gick i fredags ut med en ny kampanj mot droger. Samtidigt passade han på att göra reklam – för sitt eget ölbryggeri. Foto: Skärmavbild/FacebookÖvertorneås kommunalråd gick i fredags ut med en ny kampanj mot droger. Samtidigt passade han på att göra reklam – för sitt eget ölbryggeri. Foto: Skärmavbild/Facebook
Övertorneås kommunalråd gick i fredags ut med en ny kampanj mot droger. Samtidigt passade han på att göra reklam – för sitt eget ölbryggeri. Foto: Skärmavbild/Facebook
"Jag tänkte inte på det. Fredagen är min lediga dag, så jag hade helt glömt bort det här mötet. Jag kom på det direkt innan så jag rusade dit i jobbkläderna," säger Vedestig. Foto: Skärmavbild/Facebook"Jag tänkte inte på det. Fredagen är min lediga dag, så jag hade helt glömt bort det här mötet. Jag kom på det direkt innan så jag rusade dit i jobbkläderna," säger Vedestig. Foto: Skärmavbild/Facebook
"Jag tänkte inte på det. Fredagen är min lediga dag, så jag hade helt glömt bort det här mötet. Jag kom på det direkt innan så jag rusade dit i jobbkläderna," säger Vedestig. Foto: Skärmavbild/Facebook

Kampanjar mot droger
– gör reklam för sin öl

Publicerad

Övertorneås kommunalråd gick i fredags ut med en ny kampanj mot droger.

Samtidigt passade han på att göra reklam – för sitt eget ölbryggeri.

– Hade jag hunnit tänka efter, hade jag svidat om, säger Tomas Vedestig.

I den nya polisorganisationen som startade för ett år sedan ska polisen jobba med "medborgarlöften".

Det innebär att polisen ska undersöka lokalt vad människor vill att de ska jobba med.

– Vi är som en pilotkommun för detta. Vi har gått ut och frågat: Vad tycker ni att vi ska ägna våra resurser åt? Då har de tagit fram detta med narkotika, säger Tomas Vedestig, kommunalråd för partiet Övertorneå Fria Alternativ.

T-shirt med ölreklam

I fredags gick polisen ut på sin Facebooksida och presenterade satsningen. På bilden syns Lars Öberg, chef för polisen i Östra Norrbotten, och kommunalrådet Tomas Vedestig.

Dagen till ära passade Vedestig på att ha en t-shirt på sig – där han gör reklam för sitt eget öl, bryggt på mikrobryggeriet Tornedalens ölbryggeri.

– Jag tänkte inte på det. Fredagen är min lediga dag, så jag hade helt glömt bort det här mötet. Jag kom på det direkt innan så jag rusade dit i jobbkläderna, säger han.

Är det inte en motsättning i att göra reklam för alkohol när man jobbar mot narkotika?

– Nej, det tycker jag inte. Jag säljer inte till ungdomar och öl är ju än så länge lagligt i det här landet. Jag förstår vad du menar, men jag tycker inte att det är en motsättning, säger Tomas Vedestig.

Mikrobryggeri med liten omsättning

Han framhåller att företaget han driver vid sidan om uppdraget som kommunalråd har liten omsättning. "Vi brygger inte mer än 40 liter i stöten." Men så här i efterhand ångrar han att reklamtröjan kom med på polisens bild.

– Hade jag hunnit tänka efter, hade jag svidat om, säger han.

Övertorneå Fria Alternativ bildades 2010. Partiet har sagt till Norrbottens-Kuriren att man inte kommer att "följa någon ideologi utan ska agera med sunt förnuft i varje fråga". Tomas Vedestig var tidigare medlem i Socialdemokraterna.

Expressen har sökt Lars Öberg, lokalpolisområdeschef för Östra Norrbotten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag