Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kampanjade mot socialtjänsten – misstänks för bortförande

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger..
De två flickorna tros ha förts utomlands. Flickorna har tidigare berättat om sin oro för att giftas bort mot sin vilja.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan i 40-årsåldern har varit drivande i desinformationskampanjen mot den svenska socialtjänsten.

Nu misstänks hon för att ha organiserat bortförandet av två systrar.

Flickorna omhändertogs i somras efter oro för att de skulle giftas bort mot sin vilja.

– Hon har hjälpt andra personer på olika sätt, säger kammaråklagare Eva-Lotta Swahn.

De två systrarna, som båda är i 15-årsåldern, omhändertogs i somras. De hade då båda gett uttryck för oro kring att bli bortgifta i hemlandet Syrien, enligt handlingar i förvaltningsrätten. 

En av flickorna hade även berättat att det fanns en tilltänkt make. 

Enligt handlingar hos förvaltningsrätten har systrarna även berättat att de blivit utsatta för hedersrelaterade kränkningar och våld och att de kontrollerats. 

Den 8 oktober fick socialtjänsten information om att en av flickorna avvikit från sitt boende. Ett par veckor senare anhölls flickornas pappa. Det stod då klart att även den andra flickan seden den 20 oktober var försvunnen – och att det fanns misstankar om att pappan låg bakom hennes försvinnande och att familjen planerade att lämna Sverige.

I samband med anhållandet har pappan uppgett att hans åsikt är att socialnämndens mål är att ”förstöra familjen”.

Enligt handlingar hos förvaltningsrätten lokaliserades i slutet av oktober minst en av flickorna, tillsammans med flera syskon och deras mamma, på en adress utomlands.

– Vi har starka skäl att anta att de inte har återkommit till Sverige och framtiden ser inte ljus ut. Om det gäller bortgifte eller inte kan jag inte svara på i nuläget, har kammaråklagare Eva Lotta Swahn sagt i ett pressmeddelande. 

Kampanjat mot socialtjänsten

Sju personer misstänks för brott i samband med bortförandet av de två flickorna. 

En av de misstänkta är en flerbarnsmamma i 40-årsåldern. Kvinnan har under det senaste året varit med och organiserat en kampanj mot den svenska socialtjänsten och bland annat anordnat demonstrationer. Kvinnan har kallat socialtjänstens utredningar rättsosäkra och hon har på olika sätt manifesterat sin misstro mot domstolsbeslut om omhändertagande av barn. 

Nu misstänks kvinnan enligt åklagare Eva-Lotta Swahn vid två tillfällen ha hjälpt personer kring de två minderåriga systrarna att mot deras vilja föra dem ur landet. 

”Främjandet har bestått i att kvinnan lokaliserat barnet, hanterat betalningar av olika slag, organiserat genomförandet och haft kontakt med olika personer och gärningsmän”, står det i tingsrättens beslut om att häkta kvinnan i sin frånvaro för medhjälp till grov egenmäktighet med barn. 

– Det är genom råd och gärningar, handlingar och agerande. Hon har hjälpt andra personer på olika sätt, säger Eva Lotta Swahn.

Tiden för de misstänkta brotten är den 8 och 20 oktober, på två platser i västra Sverige.

Advokat Eva Almström företräder systrarnas pappa. Enligt henne nekar han till brott. Hur den misstänkta kvinnan i 40-årsåldern har fått kontakt med pappan och de andra misstänkta är okänt.

– De är inte släkt. Jag vet inte hur länge de haft kontakt eller hur den kontakten har uppstått, säger Eva Almström.

Kvällsposten/Expressen har utan framgång sökt den misstänkta kvinnans advokat.

Rykten om socialtjänsten sprids som en löpeld – så rapporterar Al-Jazeera 

Utländska islamistiska influencers och utvisningshotade Sverigebaserade imamer sprider felaktig information om Socialtjänsten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.