Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamp mot klockan i kolgruvans djup

Foto: Tolga Bozoglu/Epa/ TT

Antalet döda efter den turkiska gruvolyckan är nu uppe i 274, rapporterar AFP och hänvisar till en regeringskälla.

Räddningsinsatserna försvåras av på grund av fortsatta bränder och gasutveckling. Omkring 120 gruvarbetare saknas ännu, uppger officiella källor till BBC.

– Jag pratade med en person som har varit nere i gruvan och han beskriver det som ett helvete. Det är fullt av gas, otroligt hett och det brinner fortfarande, säger Expressens korrespondent Terese Cristiansson som är på plats.

Tiden börjar ta slut för att rädda de gruvarbetare som fortfarande sitter fast i en kolgruva i staden Soma i västra Turkiet. Nu har dödstalen ökat ytterligare och 274 personer ska ha avlidit som en följd av explosionen i gruvan, som inträffade på tisdagen, rapporterar AP. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan lämnade beskedet under onsdagen. Ödet för 120 personer är fortfarande okänt.

80 personer som räddades levande ur gruvan har förts till sjukhus för vård. För fyra beskrivs tillståndet som allvarligt, rapporterar TT. Enligt det turkiska gruvbolaget Soma Komur har nästan 450 av gruvarbetarna räddats efter den dödliga olyckan, rapporterar Reuters.

– Vi befarar att antalet döda och skadade kan öka ytterligare eftersom de som kom för att hjälpa till kan ha drabbats av röken, säger Taner Yildiz till AFP.

Enligt Yildiz beror de flesta dödsfallen på kolmonoxidförgiftning.

Pumpar in syre

Hundratals kan fortfarande sitta fast nere i gruvan rapporterar TT. Men hoppet att rädda fler börjar sina uppger Taner Yildiz. Flera hundra räddningsarbetare kämpar nu mot klockan för att kunna rädda fler.

– Räddningsarbetarna är mycket erfarna. De vet vad de måste göra, säger Taner Yildiz till CNN.

Under natten har räddningsarbetarna pumpat in syre i gruvan så att de som fortfarande sitter fast ska kunna andas.

"Ett helvete"

Expressens korrespondent Terese Cristiansson har anlänt till platsen och beskriver mycket kaotiska scener.

– Det är kaotiskt, med många ambulanser och stora områden som spärrats av, säger hon.

Många anhöriga har samlats för att identifiera avlidna. Även personal från andra gruvor i närheten har kommit till platsen för att hjälpa till. Men hoppet är lågt bland de personer som samlats på platsen.

– De vi har pratat med sedan vi kom hit är övertygade om att de personer som är kvar i gruvan inte kan ha överlevt, säger Terese Cristiansson.

En person som varit nere i gruvan flera gånger under räddningsarbetet beskriver helvetiska scener nere i gruvan.

– Jag pratade med en person som har varit nere i gruvan och han beskriver det som ett helvete. Det är fullt av gas, otroligt hett och det brinner fortfarande, säger Terese Cristiansson.

Anhöriga samlas vid gruvan

Under natten har desperata anhöriga samlats vid gruvan. Enligt BBC har stämningen i vissa lägen blivit så hätsk att soldater kallats in för att hålla ordning. Även utanför sjukhusen har anhöriga samlats. Många anhöriga är missnöjda över informationen från myndigheterna, rapporterar BBC.

Landets premiärminister, Recep Tayyipi Erdogan, har i ett uttalande beklagat olyckan. Han har också meddelat att Turkiet utlyser tre dagars landssorg.

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt har kommenterat olyckan.

"Mina djupa kondoleanser till Turkiet och alla släktingar till de döda gruvarbetarna i Soma efter den fruktansvärda olyckan", skriver han på Twitter.

Elfel misstänks vara orsaken

Ett elfel misstänks ha orsakat explosionen och den brand som följde. För personalen blev det ännu mer komplicerat av att hissarna slogs ut, vilket gjorde att det var svårt för personalen att lämna gruvan. Personalen har befunnit sig hundratals meter ner i gruvan när explosionen inträffade.

Personal från andra gruvor i närheten tog sig till olycksplatsen för att delta i räddningsarbetet. En man som AP talat med ville leta efter sin bror, men stoppades av röken från branden.

– Det finns inget hopp, ska han ha sagt till AP:s utsände.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.