Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kamp mot klockan efter skalvet i Italien

Här i idrottsanläggningen har personer sovit under natten. Foto: Magnus Falkehed
Räddningsarbetare under torsdagsmorgonen. Foto: Magnus Falkehed
Räddningstjänst på morgonen. Foto: Magnus Falkehed
Flera länder i världen erbjuder nu Italien hjälp på alla plan. Däribland Sverige. Vilken form den hjälpen kan ta är ännu inte klart. Foto: Giuseppe Bellini / GETTY IMAGES EUROPE
I Amatrices kyliga morgon väntar folk fortfarande på besked från saknade. Foto: Valentin Bianchi / POLARIS POLARIS IMAGES

AMATRICE.

Kampen mot klockan pågår för fullt i Italien. Dödsiffran stiger nu till 267 personer som omkommit i jordskalvet i i trakten kring Amatrice.


Mindre efterskalv gör arbetet farligt.

Plötsligt känns det som om asfalten reser sig ett par centimeter, för att sedan sjunka ned igen. I sekunderna efter rasar flera stenblock ned från kyrktornet ett par meter från räddningsfordonet.

Det var vid halv sju i morse och ett av flera efterskalv som nu skakar regionen. Under natten vibrerade Expressen bil vid två tillfällen som om någon hade ruskat om. Just den typen av fenomen försvårar ännu mer räddningsmanskapens arbete. I Amatrice och i samhällen runt omkring försöker brandkår, civilförsvar och militärer att rädda eventuella överlevande ur rasmassor eller ruiner vars strukturer redan är kraftigt försvagade.

 

LÄS MER: Vackra Amatrice har blivit till en zombieby

 

– Det är ett farligt arbete. Men vi måste dit, sa räddningsarbetaren Antonio till Expressen innan han skyndade vidare med sitt arbetslag mot Antrices raserade huvudgata. Sökhundarna skällde och hölls i koppel.

Minst 267 personer döda

Hela Italien vaknar nu upp med den nya chocksiffran 267 döda och den är ännu inte definitiv. Jordskalvet har i sin tur skapat en solidaritetskedja som arbetar för full under torsdagsmorgonen. Italienare uppmanas att ge blod till de hårt belastade sjukhusen.

Samtidigt pågår arbetet med att identifiera offrens DNA för fullt. Myndigheterna vet att det är av oerhörd vikt för anhöriga och deras sorgearbete att så snabbt so någonsin möjligt få ett säkert besked.

 

LÄS MER: Experten om rädslan för fler jordbävningar i Europa

 

Flera länder i världen erbjuder nu Italien hjälp på alla plan. Däribland Sverige. Vilken form den hjälpen kan ta är ännu inte klart.

I Amatrices kyliga morgon väntar folk fortfarande på besked från saknade. Samtidigt sjunker hoppet för varje timme. Runda 90 procent av dem som nu grävs fram är redan döda. Den statistiken blir svartare för varje minut.