Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kammarrättens beslut: Det är okej att heta ”J”

Skatteverket sa nej men efter att kammarrätten sagt sitt står det klart att det är okej att döpa sig själv eller sina barn till enstaka bokstäver.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tidigare avslogs en ansökan av ett föräldrapar om att döpa sin son till ”J”.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket sa nej men efter att kammarrätten sagt sitt står det klart att det är okej att namnge sig själv eller sina barn till enstaka bokstäver. 

Detta rapporterar Dagens Juridik. 

Skatteverket avslog en ansökan av ett föräldrapar som ville döpa sin son till "J" och en annan ansökan av en kvinna som själv ville heta "L". Myndigheten motiverade besluten med att enstaka bokstäver inte är förenligt med svenskt namnskick. Frågan hamnade sedermera på kammarrättens bord som, tvärtemot Skatteverket, ansåg att namnen är lämpliga.  

LÄS MER: Här är förnamnen som fått avslag av Skatteverket 

I fallet om kvinnan som ville ändra sitt namn till "L" menade Skatteverket att det enligt den nya lagen om personnamn räcker med att namnet är "olämpligt" och inte "uppenbart olämpligt" för ett avslag.

"Personlig angelägenhet"

Kammarätten menar dock att äldre praxis fortfarande ska ge vägledning i hur namnlagen tillämpas. Gällande val av förnamn är det vedertaget att det är en "personlig angelägenhet som den enskilde bör tillerkännas omfattande valfrihet kring", skriver Dagens Juridik.

Den 1 juli 2017 trädde den nya namnlagen i kraft och Skatteverket tog över ansvaret från Patent- och registreringsverket. Lämplighetsprövningen skärptes samtidigt som det blev billigare att byta namn och tillåtet att byta hur många gånger man vill. 

För att ett namn ska godkännas får det inte väcka anstöt, men inte heller ha starka religiösa kopplingar. Allah, Gudsman och Messiah är exempel på namn som tidigare fått avslag. Jesus anses däremot vara ett förnamn. 

LÄS MER: Klassiska namnen – som ingen vill ge till sina barn 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.