Den kände högerextremisten Kamil Ryba dök upp i rättssalen för att visa sitt stöd till de åtalade polackerna.Den kände högerextremisten Kamil Ryba dök upp i rättssalen för att visa sitt stöd till de åtalade polackerna.
Den kände högerextremisten Kamil Ryba dök upp i rättssalen för att visa sitt stöd till de åtalade polackerna.

Kamil Ryba dök upp som stöd i rätten

Publicerad

Här dyker högerextremisten Kamil Ryba, 31, upp för att stödja polackerna som ska ha förberett attacken mot asylboendet.

Ryba pekas ut som en tongivande figur i den Facebookgrupp som ska ha hetsat fram dådet

– Jag talar inte med media, säger Kamil Ryba till Expressen.

Under fredagsförmiddagen fanns Kamil Ryba, tidigare ledare för avsomnade islamhatiska extremistgruppen Swedish Defence League, på plats i Södertörns tingsrätt tillsammans med en stor grupp polacker. Den mesta av tiden satt han i ett hörn med en laptop i knäet.

Kamil Ryba dömdes i november 2014 till villkorlig dom och samhällstjänst för olaga hot mot Expressen.

Nära vän med en av männen

Enligt uppgift till Expressen är han nära vän med en av männen, en 22-åring, som under fredagen häktades för att ha planerat en väpnad attack mot ett asylboende i Nynäshamn.

– Hans kompis togs även av polisen efter de högerextrema demonstrationerna i Stockholm, sa en person med insyn i den polska grupperingen.

Enligt tidningen Aftonbladet är Ryba även en av administratörerna bakom en sluten, polsk Facebookgrupp som hetsar till våld, hot och hat mot flyktingar i Sverige.

Gruppen ska ha publicerat ett inlägg där en flykting på boendet i Nynäshamn anklagades för att ha angripit en polsk tjej – och ha uppmanat män att ansluta till ett gäng som skulle hämnas.

Facebooktrafiken bekräftas av åklagare Patrik Viklund vid Södertörns åklagarkammare.

– Vad gäller Facebookmeddelanden så kan jag bekräfta att det har varit på det sättet. Det har även varit en ingång för polisen så man har fått reda på vad som varit i görningen, säger åklagaren.

Expressen ville ställa frågor till Kamil Ryba om hur han ser på misstankarna mot sina landsmän och vilken roll den slutna Facebookgruppen kan ha spelat för att hetsa fram attackplanerna.

– Jag talar inte med media, säger han kort och gick vidare.

Förutom Ryba fanns ett 50-tal personer på plats i rätten för att visa sitt stöd åt männen som häktade en efter en – och tingsrätten öppnade tre medhörningssalar för att alla skulle rymmas.

På många av åhörarna skymtades halstatueringar under blåvita halsdukar från polska fotbollslaget Lech Poznan.

Någon öppnade en påse med chili-ostbågar och åt dem i en av salarna under pågående förhandling.

– De flesta i den här gruppen är arbetarklass. Hantverkare, snickare, städare. De är arga eftersom de känner sig orättvist behandlade i Sverige. De kommer hit och jobbar och sliter – medan de tycker att flyktingar kommer hit och får allt gratis. De är inte representativa för vanliga polacker, säger en landsman.

13 av 14 häktades

Under gårdagen beslutade Södertörns tingsrätt att häkta 13 av de 14 misstänkta som greps av polis i närheten av asylboendet och ska ha varit beväpnade med järnrör, yxor och andra tillhyggen. En av dem ska ha släppts på fri fot med hänsyn till hans ålder.

– Samtliga 14 är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till grov misshandel och alla förnekar brott. Alla har olika förklaringar, dels till misstankarna och dels till varför de befinner sig i Sverige, säger åklagaren Patrik Viklund.

De varierande förklaringarna bekräftas av flera försvarsadvokater.

– Min klient är turist i Sverige och förnekar brott. Och mer vill jag inte säga, sa Peter Axelsson, advokat till en 22-årig man.

Kinora Awrohum var försvarsadvokat åt en 21-årig misstänkt.

– Min klient är inte turist men han har lämnat en rimlig och ytterst trovärdig förklaring, säger hon.

Advokat Peter Bergqvist försvarade en 30-årig man.

– Han kom till Sverige för en vecka sedan och hade fått jobb som byggarbetare. Han är förtvivlad över att misstänkas för det här brottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag