Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kameraövervakning kan bli verklighet i Almedalen

Politikerveckan på Gotland lockar mängder av toppolitker och personer som kan ha en ökad hotbild mot sig.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna Kinberg Batra håller tal i Almedalen 2016.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Polisen vill ha kameraövervakning under politikerveckan i Almedalen i Visby.

Terrordådet i Stockholm uppges vara ett starkt skäl till det.

– Det är ju mot bakgrund av det som har hänt på Drottninggatan och den ökade hotbild vi ser i samhället, en utsatthet för både journalister, politiker och opinionsbildare, säger polisens ansvarige Joakim Söderström till SVT.

Efter terrorattacken som tog fem människors liv på Drottninggatan i Stockholm den 7 april har polisen undersökt platser i Almedalen i Visby för att kunna sätta upp kameror för övervakning.

Politikerveckan på Gotland lockar mängder av toppolitker och personer som kan ha en ökad hotbild mot sig. Säkerheten är prioriterad och då kan kameror utgöra ett bra hjälpmedel för polisen.

– Vi har varit ute och bedrivit en slags förstudie och tittat på förutsättningarna för om vi skulle ha kameraövervakning. Vi tror att det kan vara ett viktigt verktyg och då kommer vi sätta upp ett antal kameror i Almedalsområdet om vi tar ett sådant beslut, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning, till SVT.

Ska kunna dokumentera vilka som rör sig

Med hjälp av övervakningskamerorna ska polisen dels kunna dokumentera vilka personer som rör sig i och runt Almedalen under den aktuella perioden i juli då politikerveckan äger rum och sedan kunna utreda eventuella händelser. Dels är kameror ett hjälpmedel för att kunna koordinera polisinsatser om det skulle bli nödvändigt.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) har tänkt närvara och hålla tal under Almedalsveckan vilket kan leda till ett ökat behov av bevakning av säkerhets skäl. Där de befinner sig lär övervakningskameror också finnas.

– Det är inte alls omöjligt. Platser där vi tror att det kan uppstå problem, för att tala klarspråk, sådana platser är så klart intressant att övervaka, säger Joakim Söderström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.