Politikerveckan på Gotland lockar mängder av toppolitker och personer som kan ha en ökad hotbild mot sig. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGPolitikerveckan på Gotland lockar mängder av toppolitker och personer som kan ha en ökad hotbild mot sig. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Politikerveckan på Gotland lockar mängder av toppolitker och personer som kan ha en ökad hotbild mot sig. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna Kinberg Batra håller tal i Almedalen 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGAnna Kinberg Batra håller tal i Almedalen 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna Kinberg Batra håller tal i Almedalen 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kameraövervakning kan bli verklighet i Almedalen

Publicerad

Polisen vill ha kameraövervakning under politikerveckan i Almedalen i Visby.

Terrordådet i Stockholm uppges vara ett starkt skäl till det.

– Det är ju mot bakgrund av det som har hänt på Drottninggatan och den ökade hotbild vi ser i samhället, en utsatthet för både journalister, politiker och opinionsbildare, säger polisens ansvarige Joakim Söderström till SVT.

Efter terrorattacken som tog fem människors liv på Drottninggatan i Stockholm den 7 april har polisen undersökt platser i Almedalen i Visby för att kunna sätta upp kameror för övervakning.

Politikerveckan på Gotland lockar mängder av toppolitker och personer som kan ha en ökad hotbild mot sig. Säkerheten är prioriterad och då kan kameror utgöra ett bra hjälpmedel för polisen.

– Vi har varit ute och bedrivit en slags förstudie och tittat på förutsättningarna för om vi skulle ha kameraövervakning. Vi tror att det kan vara ett viktigt verktyg och då kommer vi sätta upp ett antal kameror i Almedalsområdet om vi tar ett sådant beslut, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning, till SVT.

Ska kunna dokumentera vilka som rör sig

Med hjälp av övervakningskamerorna ska polisen dels kunna dokumentera vilka personer som rör sig i och runt Almedalen under den aktuella perioden i juli då politikerveckan äger rum och sedan kunna utreda eventuella händelser. Dels är kameror ett hjälpmedel för att kunna koordinera polisinsatser om det skulle bli nödvändigt.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) har tänkt närvara och hålla tal under Almedalsveckan vilket kan leda till ett ökat behov av bevakning av säkerhets skäl. Där de befinner sig lär övervakningskameror också finnas.

– Det är inte alls omöjligt. Platser där vi tror att det kan uppstå problem, för att tala klarspråk, sådana platser är så klart intressant att övervaka, säger Joakim Söderström.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag