Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamala Harris – därför valde Joe Biden henne

USA-kännaren: Hon har politisk erfarenhet och tyngd
Joe Biden – Demokraternas kandidant i presidentvalet mot Donald Trump i november.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris – Demokraternas vicepresidentkandidat i USA:s presidentval i november.
Foto: CALLA KESSLER / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
Joe Biden valde Kamala Harris till Demokraternas videpresidentkandidant i valet i november.
Foto: CAROLYN KASTER / AP, CALLA KESSLER / SAN FRANCISCO CHRONICLE

Donald Trumps motkandidat i det amerikanska presidentvalet i november, Joe Biden, valde Kamala Harris som sin kandidat till vicepresident.

Här är det du behöver veta – enkelt förklarat.

Presidentvalet i USA 2020 avgörs i USA den 3 november 2020. Demokraternas presidentkandidat Joe Biden valde Kamala Harris som sin vicepresidentkandidat. Vad vet du om henne?

Vem är Kamala Harris?

Kamala Harris, 55, var tidigare Kalifornens högsta juridiska chef och har de senaste fyra åren suttit i senaten för Demokraterna.

Hon föddes i Oakland, Kalifornien 20 oktober 1964. Hennes far invandrade från Jamaica och hennes mor från Indien. Pappan undervisade vid Stanford University, och mamma var cancerforskare.

De skildes när Kamala Harris var sju år och hon växte sedan upp med sin mamma. När hon var tolv år flyttade familjen till Montreal i Kanada och när det var dags för universitetet åkte Kamala Harris till Washington, DC.

Så ser Kamala Harris karriär ut

Kamala Harris studerade till jurist och när hon blev biträdande distriktsadvokat i Oakland under 1990-talet fick hon ett rykte om att vara stenhård i sin kamp mot gängvåld, narkotikahandel och sexuella övergrepp.

2010 valdes hon som första afroamerikan och första kvinna till chef för Kaliforniens justitiedepartement och valdes 2016 in i senaten för Demokraterna.

Kamala Harris var under 2019 en av de demokratiska kandidaterna till presidentvalet – men avbröt kampanjen i december.

Därför valde Joe Biden Kamala Harris 

Att demokraternas presidentkandidat Joe Biden skulle välja en kvinna har politiska bedömare länge ansett troligt. När frågor om ras och rättvisa stått i centrum i USA under våren var det inte heller överraskande att Biden valde en kandidat med afroamerikansk bakgrund.

Eftersom Donald Trump tycks välja ett budskap om lag och ordning i valkampanjen är det ett smart drag av Joe Biden att lansera en hårdför och kompetent jurist.

Al Sharpton, som också kandiderade för Demokraterna inför presidentvalet, säger:

– Joe Biden kunde inte ha valt någon bättre. Hon är tuff. Hon är grundlig. Och hon är redo.

https://www.instagram.com/p/CDyqENijdbJ/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.