Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Källor: Trump planerar att lämna klimatavtalet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tre källor uppger att Dionald Trump och USA kommer att lämna Parisavtalet.
Foto: FLAVIO LO SCALZO / EPA / TT
Ivanka Trump och hennes make, tillilka Trumps rådgivare, Jared Kushner står dock bakom klimatavtalet.
Foto: ANDREW MEDICHINI

USA kommer att lämna Parisavtalet.

Det uppger flera källor för nyhetssajten Axios. 

Officiellt säger sig dock inte ha presidenten ha tagit ett slutgiltigt beslut.

– Jag kommer meddela mitt slutgiltiga beslut om Parisavtalet nästa vecka, skriver han på Twitter. 

Under lördagen kom president Donald Trump hem igen efter sin nio dagar långa resa då han besökte fem olika länder. Nu väntar ett intensivt arbete på hemmaplan igen. En fråga han nu kommer att sätta tänderna i är Parisavtalet, ett klimatavtal som trädde i kraft 2016 och då skrevs under av ledare från hela världen. Syftet med avtalet är att begränsa och motverka klimatförändringarna som vi människor står för. Donald Trump har tidigare kallat växthuseffekten "en bluff" och nu hävdar tre källor för nyhetssajten Axios att han kommer att lämna Parisavtalet. Presidenten ska ha berättat om beslutet för flera förtrogna, bland annat Scott Pruitt, chefen för den amerikanska miljömyndigheten EPA.

Trump tillsammans med chefen för miljömyndigheten – klimatförnekaren Scott Pruitt.
Foto: RON SACHS / POOL / EPA / TT

Klimatförnekaren Scott Pruitt har nära band till kolindustrin och har flera gånger sagt att USA måste lämna Parisavtalet. 

Trump: Lämnar besked nästa vecka

Den officiella inställningen är dock att Trump inte bestämt sig än. 

– Jag kommer meddela mitt slutgiltiga beslut om Parisavtalet nästa vecka, skriver han på Twitter.  

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/868441116726710272

Vita huset vill inte kommentera uppgifterna från de tre källorna.

– Jag tycker att hans tweet var tydlig. Han kommer att fatta ett beslut nästa vecka, säger Hope Hicks, talesperson vid Vita huset till Axios. 

Skulle Donald Trump dra sig ur Parisavtalet så skulle det innebära att han i stort sett helt river upp Barack Obamas miljöpolitik.
Foto: NAM Y. HUH

River upp Obamas miljöpolitik

Skulle Donald Trump dra sig ur Parisavtalet så skulle det innebära att han i stort sett helt river upp Barack Obamas miljöpolitik. Det skulle även skicka en tydlig signal till resten av världen att miljöfrågor inte är en topprioritet för Trump-administrationen.

Under sin valkampanj och innan den utlandsresa han nyss kom hem ifrån så har i flera samtal gjort klart att han var för att lämna klimatavtalet – men han har ändrat sin åsikt förr. Under resan har han dessutom haft många timmar ihop med sin dotter Ivanka Trump och hennes make, tillika Trumps rådgivare, Jared Kushner som båda står bakom Parisavtalet, skriver Axios. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.