Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Källor till SvD: Frustrationen ökar på regeringskansliet

"Det är en väldigt ovan situation" säger socialminister Annika Strandhäll om vakuumet på regeringskansliet. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tjänstemännen på regeringskansliet sitter med bakbundna händer utan en regering.Foto: OLLE SPORRONG

Tjänstemän som är vana vid hög arbetsbelastning och stor press sitter plötsligt med bakbundna händer i väntan på en regering. Situationen i regeringskansliet är ovan, säger socialminister Annika Strandhäll till Svenska Dagbladet

– Ju längre tiden går desto svårare kommer det av olika skäl att bli.

Två månader utan regering börjar ta ut sin rätt i regeringskansliet, det rapporterar SvD.  Här jobbar 4 800 anställda, varav 200 är politiskt tillsatta. Men utan en regering försvinner en stor del av det dagliga arbetet. 

Övergångsregeringen får bara se till att sköta "löpande eller brådskande" ärenden, vilket har gjort att många på regeringskansliet gått ner rejält i arbetstimmar. Många tjänstemän är vana vid att jobba långt över normal fulltid och brukar ligga på 60-timmarsveckor – men jobbar nu i stället 30-40 timmar i veckan. 

– Det är inte stiltje. Men det är lite tråkigt och osexigt, säger en person på statsrådsberedningen till SvD. 

Enligt källor som tidningen pratat med har vissa börjat läsa böcker och träna på arbetstid, och en minister ska till och med ha börjat sticka på mötena. 

"En väldigt ovan situation" 

Sedan riksdagsårets öppnande 25 september har regeringen överlämnat totalt nio propositioner och fyra skrivelser till riksdagen, skriver SvD – mindre än en tredjedel jämfört med samma period 2017. 

Enligt socialminister Annika Strandhäll är situationen på regeringskansliet ovan. 

– I arbetsmängd är det mer som ett vanligt arbete nu. Det är en väldigt ovan situation faktiskt, säger hon till SvD. 

Hon hoppas att regeringsfrågan löser sig så fort som möjligt. 

– Ju längre tiden går desto svårare kommer det av olika skäl att bli med fler frågor som måste hanteras, säger hon.