Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Källor: Nobelpriset kan stoppas efter kaoset

Krisen i Svenska Akademien. Nobelpriset i litteratur kan stoppas i år, uppger källor till Sveriges Radio. Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
”Med tanke på både situationen och prisets bästa vore det kanske bäst att skjuta upp utdelningen ett år”, säger Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag. Foto: SIMON HASTEGÅRD
Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nobelpriset i litteratur kan stoppas i år, uppger källor till Sveriges Radio.

– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske bäst att skjuta upp utdelningen ett år, förklarar Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag, för Kulturnytt.

Akademiledamoten Göran Malmqvist menar att ”den tanken är fullkomligt galen”, förklarar han för DN.

Årets utdelning av Nobelpriset i litteratur kan ställas in efter krisen i Svenska Akademien.

– Vi håller på med den just nu. Vi återkommer i frågan. Du får snart besked, säger tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson till Sveriges Radio.

Enligt Kulturnytt finns det de som vill föreslå att man inte delar ut Nobelpriset i år. I stället blir det två litteraturpris nästa år –  ett för 2018 och ett för 2019.

Ingen bandad intervju

– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år, säger Peter Englund till Kulturnytt.

Anders Olsson, som tillfälligt innehar posten som ständig sekreterare, säger till Kulturnytt att diskussioner om Nobelpriset pågår, utan att gå närmare in på vad diskussionerna handlar om.

– Vi är mitt inne i diskussioner. Det kommer klarhet på den punkten inom kort, förklarar Anders Olsson.

”Tanken är fullkomligt galen”

Akademiledamoten Göran Malmqvist uppgav förra veckan för DN att arbetet med Nobelpriset fortlöpte enligt plan, och att en första lista på 20 möjliga pristagare redan har lagts fram av Per Wästberg, ordförande i Nobelkommittén.

På onsdagseftermiddagen tillbakavisade Göran Malmqvist bestämt uppgifterna om att Nobelpriset i litteratur kan stoppas.

– Någon framkastade att man skulle kunna skjuta på det under vårt förra möte. Den tanken har förekommit,  men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen. Vi har gått igenom den mellanlånga listan på tjugo författare, i slutet på maj under det sista sammanträdet kommer vi att få den slutliga listan på fem verk, säger Malmqvist till DN.

”Jag har ingen kommentar”

Lars Heikensten, verkställande direktör för Nobelstiftelsen, vill inte kommentera, berättar han för SR:

– Jag har ingen kommentar på det här för jag försöker på olika sätt att hantera de här problemen nu.

Till Kulturnyheterna skriver akademiledamoten Per Wästberg att han inte kan ge något besked om Nobelpriset kommer att delas ut förrän om ”någon torsdag eller två”.

”En pågående diskussion”

Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin bekräftar för SVT att det pågår en diskussion om huruvida ett Nobelpris i litteratur ska delas ut eller ej.

– Att man inom Svenska Akademien funderar på om man ska dela ut Nobelpriset eller inte i år, det är väl en pågående diskussion som jag inte kan kommentera. Det är klart att det är viktigt för Akademien nu att ta itu med de problem som finns, säger Carl-Henrik Heldin till SVT:s Aktuellt.

Kristina Lugns sms i frågan

Akademiledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till DN att man inte har diskuterat frågan:

”Horace sa i radio i går att priset ska delas ut som vanligt. Sanningen är att vi inte diskuterat det. Det gör vi kanske i morgon. Hittills är det bara personliga åsikter som uttrycks, även av Horace. Och ju mer det spekuleras, desto sämre tycker jag.”

 

LÄS MER: S öppnar för att bryta avtalet med Akademien – L manar till lugn