Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Källor till Washington Post: Ukrainas motoffensiv inledd

Svenska pansarskott hanteras av pro-ukrainsk milis.
Ukrainas president Zelenskyj.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukrainas motoffensiv mot ockuperad mark har inletts, uppger ukrainska militärkällor för den amerikanska tidningen The Washington Post.

Under natten till torsdag trappades ukrainska anfallsmanövrar upp vid fronten i sydöstra Ukraina, enligt dessa uppgifter som tidningen får från fyra anonyma militärer.

Den ockuperade staden Melitopol, som ligger längs med den kustremsa som Ryssland har tagit kontroll över, har länge pekats ut som ett troligt mål för en ukrainsk offensiv.

Ukraina har under den senaste tiden slagit fast att det inte kommer att ges något tydligt besked om och när den väntade motoffensiven påbörjas. Analytiker har också beskrivit det som svårt att ringa in exakt vad som är del av en större operation och när hela händelseförloppet kan anses ha börjat.

En offensiv är mer än ett anfall, förklarade överstelöjtnant Peter Lidén för TT i tisdags kväll. Det är en större operation och i det ingår förberedelser och förbekämpning – beskjutning av mål i de områden man planerar att anfalla.

– Jag vill hävda att vi har sett början på offensiven för ganska länge sedan, egentligen, och att vi nu har sett början på en anfallsrörelse längs marken, sade Lidén då.

SE OCKSÅ: Anklagar egna översten: ”Din jävla skit”

Ryska soldaternas panik: ”För många”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.