Källor: Cassidy Hutchinson pressades av stabschefen före vittnesmålet

Nya förhör om stormningen av Kapitolium.
Enligt flera amerikanska medier pressades Cassidy Hutchinson av Trumps stabschefs utsända innan hon vittnade.
Foto: BONNIE CASH/ UPI/ SHUTTERSTOCK
Cassidy Hutchinsons vittnesmål mot Donald Trump bedöms skapa stora problem för den tidigare presidenten.
Foto: JOE MAIORANA / AP/ TT

Liz Cheney avslutade förhöret med Cassidy Hutchinson med att avslöja misstänkta påtryckningar mot vittnen i 6 januari-utredningen.

Ett av offren: Cassidy Hutchinson.

”Han tänker på dig”, ska en person nära stabschefen låtit henne veta.

Vittnesmålet mot Donald Trump var förödande, enligt de allra flesta bedömare. Cassidy Hutchinsons uppgifter om vad som gjorts och sagts i Vita huset före och under attacken mot Kapitolium ”lät oss se hela bilden av den viktigaste historien i modern presidenthistoria”, som professor Tom Nichols skriver i The Atlantic

Vittnesmålet avslutades med en cliffhanger, signerad kommitténs vice ordförande Liz Cheney, där hon avslöjade att vi framöver kommer att få höra om försök att påverka eller skrämma vittnen i utredningen.

Alla vittnen med kopplingar till Trumps kampanj eller administration har enligt Cheney tillfrågats om de blivit kontaktade av före detta kollegor som försökt påverka deras vittnesmål. Därefter sa hon att två svar orsakade särskild oro och visade upp bilder på dem. 

”[En person] berättade att du lämnar ditt vittnesmål i morgon. Han vill att du ska veta att han tänker på dig. Han vet att du är lojal och att du kommer att göra det rätta när du går in och vittnar”, stod det i det ena meddelandet.

Det andra: ”De sa till mig att så länge jag fortsätter att vara en lagspelare vet de att jag står på rätt sida. Jag gör rätt sak. Jag skyddar den jag behöver skydda, du vet, och fortsätter stå på god fot med Trump-världen. Och de har påmint mig ett par gånger om att Trump läser avskrifterna”.

Oro för Hutchinsons säkerhet

Vilka vittnen det handlade om avslöjade inte Liz Cheney. 

Nu skriver Politico att båda svaren kom från Cassidy Hutchinson, enligt en källa. Och kontakten skedde via en mellanhand för Trumps stabschef Mark Meadows i samband med det sista av fyra bandade förhör. Enligt Politico är det Mark Meadows namn som tagits bort i det ena citatet. Meadows nekar via sin talesperson till att ha varit inblandad. Enligt såväl Washington Post som CNN är åtminstone det ena vittnesmålet från Hutchinson. 

 Enligt CNN fanns det en stor oro för Hutchinsons säkerhet och det ska ha varit en av anledningarna till att hennes identitet hemlighölls till sista stund.

– Slutsatser måste dras med hänsyn till vad avsikten är. Har de för avsikt att påverka vittnet? säger tidigare federala åklagaren Timothy Belevetz till Washington Post. 

– Oavsett är det ytterst besvärande.

Nya bilderna från attacken på Kapitolium

Se de nya videorna från stormningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.