Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Källor: Attacken kom från Iran – missiler hittade

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Attacken mot de saudiarabiska oljeproduktionsanläggningarna kom ”med väldigt hög sannolikhet” från Iran, det uppger källor för CNN.

Utöver drönare ska även kryssningsrobotar ha använts, varav några nu undersöks av USA och Saudiarabien.

– Några är i så bra skick att det går att fastställa deras ursprung, säger en källa. 

Amerikanska och saudiarabiska utredare har nu fastställt ”med väldigt hög sannolikhet” att attacken kom från en bas i Iran, nära gränsen till Irak, uppger källor med insyn i utredning, för CNN.

Drönarna och robotarna ska sedan ha färdats i luften över Irak och Kuwait innan de kom in i Saudiarabien. På så vis undvek de Persiska viken, där luftförsvaret är mer utvecklat.

Källor: Attacken kom från Iran

Både USA och Saudiarabien har tidigare påstått att attackerna kom från Iran och inte de jemenitiska huthirebellerna, som tagit på sig ansvaret. USA:s försvar har inte kommenterat de nya uppgifterna i CNN.

Iran har avvisat alla påståenden om att de ligger bakom attackerna.

USA hjälper nu Saudiarabien att fastställa hur allvarliga skadorna på oljeproduktionsanläggningarna och hur de har gått till. Enligt CNN:s källor har flera kryssningsrobotar misslyckats med att ta sig till målen och påträffats i öknen.

– Några är i så bra skick att det går att fastställa deras ursprung, säger en källa till CNN.

Oljeproduktionen tillbaka i slutet av månaden

Det var i lördags som attackerna mot Saudiarabien slog ut omkring hälften av landets oljeproduktion, motsvarande cirka fem procent av den globala produktionen. Som en konsekvens rusade världens oljepriser och bensinpriset i Sverige har höjts två dagar i rad.

Osäkerheten kring hur allvarliga skadorna på anläggningarna är har spätt på oron.

På tisdagskvällen meddelade Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman att den stoppade produktionen nu återställts till hälften och att den till slutet av månaden skulle vara tillbaka i full kapacitet, enligt AP.