Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kalldusch för Lööf i nya mätningar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsvetaren Tommy Möller beskriver läget som "en mycket allvarlig situation" för Centerpartiet.
Foto: Cornelia Nordström

Morgonens nya opinionsmätningar blev en kalldusch för Centerledaren Annie Lööf.

Statsvetaren Tommy Möller beskriver läget som "en mycket allvarlig situation" för Centerpartiet.

I Sifomätmätningen som publiceras i SvD och GP i dag får Centern 2,8 procent, en minskning med 0,9 procent jämfört med senaste mätningen, och även med den statistiska felmarginalen inräknad hamnar partiet under riksdagsspärren.

I TT:s snitt för de sju stora opinionsinstitutens mätningar har Centern nu 3,8 procent.

I Expressens Demoskopmätning i dag över allmänhetens förtroende för partiledarna svarar endast 11 procent att de har mycket eller ganska stort förtroende för Annie Lööf, aningen lägre än SD:s Jimmie Åkesson.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, kallar nu Centerpartiets senaste opinionssiffror för "en mycket allvarlig situation".

- Alliansen har ju en opinionskris som är rekordstor. Det är väl det mest spektakulära att C får så extremt låga siffror så stödet är nästan inte mätbart, säger han till TT.

"Förlorat traditionella väljare"

Enligt Möller kan Centerns försök att nå nya väljargrupper, samtidigt som partiet försöker behålla stödet från landsbygden, ha misslyckats.

- Nu verkar det som att man både har förlorat traditionella väljare och misslyckats med att vinna nya väljare, säger han.

TT: Avståndet mellan blocken växer. Är valet avgjort?

- Jag tror inte valet är avgjort, men det ser onekligen mörkt ut för Alliansen. Det är ett så enormt stort avstånd mellan blocken så det krävs en riktig gamechanger.

Förtroendemätningarna kan få betydelse, tror Tommy Möller.

- Man kan konstatera att förra valet fick den här typen av bedömningar väldigt stor betydelse för hur folk röstade. När statsvetare gjorde sin valundersökning 2010 var sakfrågan viktigast, och därefter kompetensfrågor, säger han.

- I det här läget är det ju glädjande för Stefan Löfven.

Stefan Löfven frågas ut i kväll i SVT:s Agenda kl 21,15.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger till TT att "det är en jättedålig siffra, helt klart".

- Och det motiverar oss att jobba ännu hårdare inför europavalet i maj och riksdagsvalet i september, Arthursson.

TT: Vad händer nu?

- Flera olika saker. Vi ska bättre påvisa vad vi gör för skillnad som ett regeringsparti. Det handlar mycket om de frågor vi tycker är avgörande, som bättre villkor för småföretag för fler jobb, en positiv utveckling runtom i landet, en fortsatt grön omställning för mer förnybar energi minska utsläpp som skadar klimatet.

Några förändringar i det som redan planerats inför valet kommer det dock inte att bli, enligt Michael Arthursson.

- Vi ändrar inte vårt arbetssätt på grund av en opinionsmätning. Tittar vi på alla mätningarna är det ingen tydlig trend. Det finns andra mätningar som visar andra siffror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.