TONAR NED DEBATTEN. Utåt försöker centerledaren Maud Olofsson tona ned FRA-debatten med distrikten: "Vi har möten med jämna mellanrum om olika aktuella frågor. Jag är glad över att vi får en diskussion om integritetsfrågorna", säger hon. Foto: CHRISTER WAHLGREN
TONAR NED DEBATTEN. Utåt försöker centerledaren Maud Olofsson tona ned FRA-debatten med distrikten: "Vi har möten med jämna mellanrum om olika aktuella frågor. Jag är glad över att vi får en diskussion om integritetsfrågorna", säger hon. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Kallar till krismöte

Publicerad
Uppdaterad
FRA-krisen skakar Alliansen - och framför allt centerpartiet.
Centermedlemmar har startat ett organiserat uppror mot signalspaningslagen. Och ledarna för partidistrikten har i dag blixtinkallats till krismöte i dag om den tunga kritiken.
- Vi måste klara att kompromissa, säger Maud Olofsson.
I går kväll meddelade Mona Sahlin att oppositionen tänker riva upp FRA-lagen vid ett maktskifte 2010.
Hon har politiska poäng att plocka - för beslutet har lett till en tuff svekdebatt för borgerligheten.
I centern har en grupp medlemmar och sympatisörer gått samman i Centeruppropet, som kräver ett extra riksting för att häva signalspaningslagen.
- Vi vet att vi har rikspolitiker med oss, säger initiativtagaren Erik Hultin från Härnösand.
Ledarna för alla centerdistrikten har inkallats av partisekreteraren Anders Flanking till en telefonkonferens i dag. Temat är givet: FRA.
Kritiken från storstadsdistrikten Stockholm och Göteborg blir hård.

Väldigt allvarlig fråga

- Den här frågan är väldigt allvarlig för oss, säger Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö.
Utåt försöker Maud Olofsson tona ned debatten med distrikten.
- Vi har möten med jämna mellanrum om olika aktuella frågor. Jag är glad över att vi får en diskussion om integritetsfrågorna, säger hon.
Hon kan trösta sig med att hennes allianskolleger också har problem.
Vill Riva upp. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin. Foto: Roger Vikström På moderaternas intranät sprids nidbilder av statsminister Fredrik Reinfeldt.
"Det är verkligen som en gammal vän har dött", skriver en FRA-kritiker.
Flera partipampar vittnar om hur debatten om signalspaningslagen har skapat ett generationsgap i partiet. Men de kritiska ungmoderaterna är inte isolerade.
- Jag är inte främmande för att man funderar över om lagen borde förändras senare, säger Gotlandsmoderaternas ordförande Gustav Hoffstedt.

En enda nej-röstare

Den enda borgerliga ledamoten som röstade nej till FRA-lagen var folkpartisten Camilla Lindberg - något som nu lett till en intern konflikt. Partikamraten Gunnar Andrén hävdar att hennes ställningstagande kom som en överraskning för riksdagsgruppen.
- Jag och andra skulle ha kunnat komma fram till samma ställningstagande som henne om vi känt till att hon skulle rösta nej, säger han.
Själv hävdar Camilla Lindberg att hon var tydlig med att hon inte kunde stödja FRA.
- Det är väldigt konstigt att Gunnar Andrén inte har hört det, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag