Källan: "Jurij Gagarins dödsorsak  förfalskad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Rolls Press/Popperfoto

Jurij Gagarin var den förste människan i rymden. Hans död vid 34 års ålder har länge varit ett mysterium.

Nu berättar kollegan Aleksej Leonov om detaljer från en tidigare hemligstämplad rapport. Och han hävdar att den officiella dödsorsaken var förfalskad.

– Den slutsatsen är endast trovärdig för en civilperson, säger han till nätsidan Red Orbit.

Jurij Gagarin blev den 12 april 1961 den första människan i rymden. Sju år senare omkom han och rymdfararen Vladimir Seryogin när deras MiG-15 kraschade utanför Moskva.

Detaljerna kring Gagarins död har länge varit ett mysterium och många teorier har lanserats om vad som orsakade kraschen.

Kollegan Aleksej Leonov blev 1965 den första människan att lämna en rymdfarkost och genomföra en rymdpromenad. Han var med i en statlig utredning som upprättades efter olyckan.

Den officiella orsaken till kraschen var att besättningen försökte undvika ett främmande föremål. De skulle då ha gjort en manöver som fick farkosten att rotera och slutligen krascha i marken.

Jaktplan orsakade kraschen

Leonov hävdar nu att den förklaringen inte är trovärdig för de som är insatta i fallet. Nu avslöjar han i stället detaljer från en tidigare hemligstämplad rapport.

Han uppger att det vid tillfället flög ett obehörigt SU-15-jaktplan alldeles för nära Gagarins flygplan.

– Vi visste att ett SU-15 skulle testas den dagen, men det var tänkt att flyga på 10 000 meters höjd eller högre, inte 450-500 meter, säger Leonov.

Kort därefter kraschade Gagarins plan och Leonov menar att jaktplanet var orsaken.

Förfalskad rapport

Den statliga utredningen bar Leonovs namn, men han hävdar att den skrivits av någon annan och att faktauppgifterna förvrängts.

Han säger till Red Orbit att han fått tillåtelse att publicera uppgifterna med förbehållet att han inte avslöjar SU-15-pilotens identitet. Det är endast känt att piloten numera är 80 år gammal och har sviktande hälsa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.