Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk modell försvann – har hittats död i resväska

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Gretta Vedler blev mördad.
Foto: Privat
Foto: MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Gretta Vedler, 23, kallade Vladimir Putin för ”psykopat”.

En månad senare mördades hon av sin pojkvän, rapporterar Mirror. Kroppen dumpades senare i en resväska. 

Ryska modellen Gretta Vedlers ex-pojkvän Dmitry Korovin, 23, har erkänt att han ströp henne. 

Han stannade i ett hotellrum i Moskva med kroppen i tre dagar. Därefter lade Korovin kroppen i en resväska, lade den i bagageutrymmet på en bil och körde 48 mil till Lipetsk-regionen där han dumpade den.

Han försökte att få det att se ut som om Gretta Vedler var vid liv genom att posta på hennes sociala medier. Men en av hennes vänner blev misstänksam och anmälde henne som försvunnen. När kroppen till slut hittades hade det gått ett år sedan Gretta Vedler försvann. Dmitry Korovin greps av polis och erkände mordet på ex-flickvännen och gav då en förklaring som han höll fast vid. 

Uttalade sig om sin oro för vad Putin skulle göra

Men efter mordet har Gretta Vedlers uppfattning om Vladimir Putin också kommit fram – som hon publicerat offentligt. I januari förra året uttalade hon sig på sociala medier om presidenten. Mannen uppger dock att motivet till mordet var ”ekonomiskt” och att han dödade henne efter ett bråk om pengar, skriver The Sun.

– Med tanke på att Putin blev förödmjukad som barn, eftersom han inte var stor nog att försvara sig, är det inte förvånande att han sökte sig till KGB, sade Gretta Vedler och fortsatte: 

– Den typen av människor saknar försiktighet och återhållsamhet, och deras personlighet präglas tidigt av bristande kommunikation. Enligt min åsikt kan man se tydliga drag av att vara psykopat eller sociopat hos honom, sade Gretta Vedler enligt Daily Mail.

Hon pratade om sin oro kring Putins hårda tag mot människor som protesterade och vad hon såg som hans mål om att få Ryssland att växa sig starkare.

– Kan han verkligen få för sig att göra något? Jag tror att ni själva vet svaret på den frågan, sade Gretta Vedler.

Det ryska inrikesdepartementet bedömde 2008 att våld förekommer i vart fjärde ryska hem och att 14 000 kvinnor – cirka 40 procent av alla våldsamma brott begås inom familjer – årligen dödas av män i sin närhet. Två av tre mord bedömdes då ske i hemmet. 2016 beräknades fler än hundra gånger fler kvinnor dödas i nära relationer i Ryssland än i Sverige även efter hänsyn tagen till befolkningsmängd.

Men det finns ingen tillförlitlig statistik i Ryssland om våld i nära relationer. Därför ska siffrorna läsas med försiktighet. 

Kvinna stormar rysk stats-tv – visar upp anti-Putin-budskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.