Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump öppnar för att ställa upp i valet 2024

Gjorde sitt första framträdande sedan valförlusten på en konferens under söndagen.
Donald Trump höll på söndagen sitt första tal sedan han lämnade Vita huset.
Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump
Foto: JOHN RAOUX / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump höll på söndagskvällen sitt första tal sedan han lämnade presidentposten. 

I talet slog han ner på ryktet om att han planerar att starta ett nytt parti – och han luftade som väntat idén om att han ställer upp i valet 2024.

– Jag kanske bestämmer mig för att slå dem en tredje gång, sa han och fortsatte alltså saluföra sin lögn om att han egentligen vann valet mot Joe Biden.

Över en timme försenad klev Donald Trump ut på scenen för att hålla sitt tal på den högerkonservativa konferensen Conservative Political Action Conference, CPAC, i Florida. 

Talet – hans första sedan han lämnade presidentposten – inleddes med yttrande om den lyckosamma resa som Trump och hans supportrar gav sig ut på för fem år sedan. 

– Ingen resa har någonsin varit så lyckosam, sa Trump trots att han förlorade presidentposten efter bara en mandatperiod och att han under den tiden förlorat såväl representanthuset som senaten.

Väntas utropa sig till ledare över partiet

Donald Trump slog även ner på ryktet om att han har planer på att starta ett tredje parti. I stället slog han fast att han och hans supportrar tillhör det Republikanska partiet – och att partiet står enat i kampen mot den ”radikala vänstern och fejkmedia”.

– Vi är starkare än någonsin. Vi har redan ett parti. Det Republikanska partiet. Det finns ingen anledning till att vi skulle vilja splittra rösterna.

– Vi är enade och starka som aldrig förr. Vi kommer att bekämpa den radikala vänstern och socialismen. Det leder till kommunism!

Därefter kom det väntade utspelet, där Trump luftade idén om att han kommer att ställa upp i nästa presidentval – utan att förbinda sig till något.

– Jag kanske bestämmer mig för att slå dem en tredje gång, sa han och fortsatte därmed med sina lögner om att han egentligen vann valet mot Joe Biden i november. 

En lögn som han, trots att den ledde till stormningen av Kapitolium i januari, återupprepade flera gånger i talet. Med orden ”vi vann två gånger” och ”valet var riggat” och med beskyllningar om att Högsta domstolen och andra domstolar inte hade ”modet att fatta rätt beslut” underströk han att han inte kommer att ändra inställning i frågan. Samtliga Trumps anklagelser har motbevisats och det finns ingenting som tyder på valfusk i någon som helst betydande omfattning.

Trumps attacker mot Biden

Attackerna från Trump handlade mest om president Biden. Det gällde bland annat där han hävdade att Bidens politik lett till en svallvåg av illegala flyktingar som tar sig över gränsen, i siffror som ”aldrig tidigare skådats”. 

– Bidens radikala migrationspolitik är inte bara illegal, den är omoralisk och hjärtlös och ett hot mot vårt lands grundvärderingar, säger Donald Trump.

I januari tillvaratogs 78 000 personer vid USA:s gräns mot Mexiko. 2019 var motsvarande siffra som högst 144 000. Några siffror för februari finns ännu inte. 

Biden attackerades också för sin energipolitik och för sitt sätt att hantera coronapandemin, där han bland annat krävde att Biden skulle öppna skolorna – utan att med ett ord beröra att de även hölls stängda när han var president. 

Den berömda enigheten i partiet underströks inte riktigt av att Trump senare namngav samtliga republikaner som röstat för riksrätten emot honom, däribland Liz Cheney som han kallade för krigshetsare. Han berömde lokalavdelningen i Wyoming – Cheneys hemstat – för att ha kritiserat henne.

– Gör er av med allihop.

Adam Kinzinger, republikan från Illinois, var också en av de namngivna ”förrädarna”.

https://twitter.com/AdamKinzinger/status/1366162767212781569

Melania jagar hus på egen hand – inte glad över flytten

Det gör Melania och Donald Trump efter presidentskapet.

Donald Trump håller tal på CPAC

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.