S-ledaren Håkan Juholt. Foto: Sven Lindwall
S-ledaren Håkan Juholt. Foto: Sven Lindwall

Källa till Di: Flera i VU kräver Juholts avgång

Publicerad
Uppdaterad
Torsdagens krismöte i Socialdemokraternas partiledning ser ut att bli avgörande för Håkan Juholt.
Enligt en källa till Dagens industri, som sitter i det verkställande utskottet, kommer flera VU-medlemmar kräva partiledarens avgång.
- Det är en ohållbar situation vi befinner oss i, säger källan till tidningen.
På torsdag samlas Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, till ett krismöte i Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i Stockholm efter kaoset med partiets skuggbudget och Juholts dubbelfel om försvaret i Sälen.
Enligt en källa inne i VU som Dagens industri pratat med pågick under onsdagen förberedelser för att tvinga bort Juholt från posten som partiledare.
- Jag tror att flera personer kommer kräva att han avgår. Det är en ohållbar situation vi befinner oss i. Jag har väldigt svårt att tro att han kan sitta kvar, säger källan till tidningen och fortsätter:
- Det finns en risk, eller chans om man så vill, att det avgörs nu.

Partiledare kan inte ljuga

Även i samband med hyresskandalen krävde, enligt Di, en majoritet av VU-ledamöterna att Juholt skulle avgå - men då kunde han klamra sig fast vid partiledarposten.
Nu menar en centralt placerad källa till tidningen att det blir omöjligt - efter att dokument som bevisar att han for med osanning om skuggbudgeten har cirkulerat i partitoppen.
- Nu handlar det om lögn och det är svårt att komma förbi. En partiledare kan inte ljuga, punkt slut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag