Håkan Juholt på fredagskvällen i Oskarshamn. Foto: Karl Nilsson
Håkan Juholt på fredagskvällen i Oskarshamn.  Foto: Karl Nilsson

Källa: Håkan Juholt planerar sin avgång

Publicerad
Uppdaterad
Sent på fredagskvällen kallade Håkan Juholt till en pressträff i Oskarshamn på lördagen.
Det blir S-ledarens första offentliga framträdande efter partiets krismöte.
Samtidigt uppger en nära vän till Håkan Juholt att partiledaren förbereder sig för att meddela sin avgång inom kort.
Informationen om pressträffen kom från Socialdemokraternas presschef Fredrik Kornebäck strax innan 23.00 på fredagskvällen.
Han vill inte säga varför Juholt har kallat till sig medierna.
- Håkan Juholt kommer att berätta det i morgon, säger Kornebäck till Expressen.se på fredagskvällen.
Det blir första gången Håkan Juholt gör ett offentligt framträdande efter S-ledningens två dagar långa krismöte och partisekreteraren Carin Jämtins presskonferens.

Ska vila upp sig

Pressträffen ska hållas i Köpcentrat Flanaden i Juholts hemstad Oskarshamn klockan 15.00 på lördagen. Efter Socialdemokraternas verkställande utskotts krismöte reste Juholt direkt hem till Oskarshamn - enligt Carin Jämtin för att vila sig.
När Juholt kom hem vid halv nio-tiden på fredagskvällen såg han ansträngd och sammanbiten ut. Han ville inte svara på några frågor om krismötet utan sa att han skulle in och laga middag.
Efter fredagens turbulenta möte i det verkställande utskottet i partihögkvarteret råder det kaos inom Socialdemokraterna. Flera ledamöter framförde under mötets andra dag avgångskrav på Juholt och situationen blev svårare för partiledaren för varje timme som gick.
Vid lunchtid valde flera partidistrikt att offentliggöra krav och under eftermiddagen lämnade Håkan Juholt huvudstaden - utan att möta journalisterna utanför – medan partisekreterare Carin Jämtin fick hålla presskonferens.

"Får åka till Oskarshamn"

Innan dess hade Håkan Juholt kämpat för sin post.
- Han hotade med att om han faller, så kanske han tar med sig alla andra i fallet på en extrakongress, säger en källa.
Nu uppger flera källor att VU-ledamöterna enats om att Håkan Juholt måste bytas ut som partiledare - och avgången annonseras inom kort. En av Juholts vänner säger till Expressen.se att Håkan Juholt inte har några planer på att åka upp till Stockholm i samband med avgången.
- Om du vill vara med då Håkan knyter ihop säcken så får du åka till Oskarshamn inom de närmaste dagarna.
Kort därefter kom beskedet: Klockan 15.00 på lördagen möter Juholt pressen i hemstaden.

"Juholt kan inte vara kvar"

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna bestämdes det på krismötet att Juholt skulle lämna partiledarposten.
- En centralt placerad källa säger att Juholt och VU är överens om att Juholt inte kan vara kvar, sa TV4:s politiske kommentator Helena Gissén i fredagskvällens nyhetssändning.
Källor till SVT:s politiske kommentator Margit Silberstein säger samma sak. Enligt henne krävdes det mycket övertalning för att få Juholt att lämna sin post.
Silberstein skriver på SVT:s hemsida att Juholt först erbjöd sig att byta ut den ekonomisk politiske talesmannen Tommy Waidelich i hopp om att kunna stanna kvar som partiledare.

"Stor chans att han avgår"

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld säger att det är hyggligt stor chans att Juholt kommer meddela sin avgång på lördagen.
- Ett skäl till att han skulle göra det i dag skulle vara att man i så fall skulle haft tid att meddela centrala personer i distrikten så de är förberedda. Men det går så klart inte att säga med säkerhet att han kommer att avgå, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag