Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Källa: AF-chefen kommer tvingas gå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Arbetsmarknadsdepartementet med minister Hillevi Engström i spetsen upplever att man har tappar initiativet i arbetsmarknadsfrågan. Därför vill man göra sig av med Bermudez-Svankvist, uppger Expressens källor.
Foto: Roger Vikström

Planen var att Angeles Bermudez-Svankvist skulle avgå som generaldirektör.

Men hon vägrade och har nu ställt regeringen inför ett ultimatum.

Enligt Expressens källor kommer hon sannolikt tvingas avgå nästa vecka - så fort regeringen har hittat nya arbetsuppgifter.

- Det här scenariot, att hon skulle vägra avgå, hade ingen räknat med, säger en källa på regeringskansliet.

Det offentliga maktspelet pågår på hög politisk nivå.

I ena hörnan står arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och i den andra finns Angeles Bermudez-Svankvist.

Hon är generaldirektör för arbetsförmedlingen, en av landets viktigaste myndigheter som omsätter 75 miljarder kronor och har 13 000 anställda.

I torsdags hade Bermudez-Svankvist möte med styrelsen. Det skulle handla om framtiden men i stället meddelade styrelsen chockbeskedet att förtroendet saknas för direktören.

- Det har inte framförts kritik från styrelsen tidigare. Hon var väldigt förvånad över deras utspel, säger Helena Engqvist, kommunikationsdirektör på arbetsförmedlingen.

Flera källor till Expressen, med insyn i styrelsens arbete och regeringskansliet, berättar att "det fanns ingen önskan att skada henne, planen var att hon skulle gå frivilligt".

Även Ekot berättade i går om förvåningen då Bermudez-Svankvist vägrade att avgå.

Den av Sven Otto Littorin tillsatta direktören har länge varit ifrågasatt internt  av medarbetarna och externt för att misslyckas med att minska arbetslösheten. De senaste dagarna har det dessutom avslöjats att hon datasurfat för nästan 300 000 kronor under två tjänsteresor i Sydkorea och Dominikanska republiken, resor där hennes familj var medbjudna.

Oväntad reaktion

Men trots styrelsens tydliga avståndstagande, blev hennes reaktion högst oväntad.

- Det här scenariot, att hon skulle vägra avgå, hade ingen räknat med, säger en källa på regeringskansliet.

I stället meddelade den 50-åriga före detta tandläkaren att hon inte lämnar uppdraget förrän regeringen säger annat. Hon kontrade i stället med att säga att hon saknar förtroende för styrelsen.

En nära medarbetare till Bermudez-Svankvist säger sig ha en förklaring till direktörens självsäkra ställningstagande.

Bermudez-Svankvist ska enligt uppgift till Ekot och Expressen ha upplevt ett stöd från finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Men stödet har inte funnits inom hela regeringen.

Ville få bort direktören

Arbetsmarknadsdepartementet, med minister Hillevi Engström i spetsen, har upplevt att man förlorat initiativet i den viktigaste valfrågan: arbetsmarknaden.

Därför vill man göra sig av med direktören, uppger medarbetaren.

- Ansvaret för arbetsförmedlingen vilar inte bara på Angeles utan på hela styrelsen, säger hennes medarbetare.

Direktörens oväntade reaktion har ställt regeringen inför ett ultimatum.

Antingen offra henne - eller sparka hela styrelsen.

Enligt källor till Expressen lutar det åt det första alternativet. Finansminister Anders Borgs statssekreterare ska ha haft samtal med Bermudez-Svankvist under lördagen. Nästa vecka kommer hon sannolikt att tvingas avgå, uppger en källa på regeringskansliet.

Måste hitta nytt uppdrag

Problemet är dock lönen. Direktören tjänar 142 400 kronor i månaden och har rätt till sin lön ytterligare ett år.

- Hon tjänar lika mycket som statsministern, och att ge henne ett meningslöst utredningsuppdrag är därför inget alternativ, säger en källa.

Det är anledningen till att regeringen, som under helgen var samlad på Harpsund för att förhandla nästa års budget, avvaktat med att uttala sig.

Man vill helt enkelt inte inför ett valår placera en högavlönad direktör på en "elefantkyrkogård" utan i stället ge henne andra arbetsuppgifter.

Nytt angrepp på styrelsen

Expressen har varit i kontakt med Angeles Bermudez-Svankvist, men hon avböjer att uttala sig. Till Svenska Dagbladet upprepar hon däremot sin motattack mot styrelsen.

- Jag tycker att den har agerat oprofessionellt.

Regeringen, som har avgörandet, fortsätter att tiga.

- Vi har förtroende för alla generaldirektörer tills annat meddelas, säger Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg.

Den ansvarige ministern Hillevi Engström vägrar svara på frågor. Hennes pressekreterare Niklas Gillström säger att man nu har en samlad bild för att fatta ett beslut under "ordnade former".

Kritiken: resor med familjen - höga telefonräkningar

På 18 månader har Angeles Bermudez-Svankvist fått mobilkostnader på drygt 311 000 kronor. Mer än 280 000 kronor beror på att hon inte stängde av dataroamingen under två tjänsteresor i Sydkorea och Dominikanska republiken. På fyra av resorna under den här perioden hade hon med sig familjemedlemmar.


Här är resorna:

Seoul, Sydkorea, 20-29 juni 2012: betalade bara för två av hotellnätterna

Angeles Bermudez-Svankvist valdes till president för Wapes, världsorganisationens arbetsförmedlingar. Maken och dottern var med och bodde båda på samma hotellrum på hotell Grand Intercontinental. Vid fem tillfällen beställdes filmer på rummet.

Direktören betalade privat för de två första nätterna, men lät arbetsförmedlingen stå för notan resterande tid.

Räkning för datasurf: 114 000 kronor.


Punta Cana, Dominikanska republiken, 11-23 oktober 2012: Reste med familjen

Angeles Bermudez-Svankvist deltar i workshop och är på styrelsemöte för Wapes.

Make och dotter följde med på den tolv dagar långa resan. Flygbiljetterna kostade 29 902 kronor, men flyg och hotell betalades privat för maken och dottern.

- Hon är väldigt noga med att dela upp det så att familjen betalar för sin del och hon för sin, säger Helena Engqvist, kommunikationsdirektör på arbetsförmedlingen.

Det officiella programmet för Wapes varade bara två dagar, men Bermudez-Svankvist begärde traktamente för åtta dagar.

- Hon har jobbat de åtta dagarna som hon har tagit ut traktamente, säger Helena Engqvist.

Under den här resan skenade mobilsurfet i väg - nu till drygt 166 000 kronor.


Kalifornien, USA, 15-23 mars 2013: Nekades ersättning för alla hotellnätter

Bermudez-Svankvist var inbjuden på en tvådagars konferens av Sven Otto Littorin, den avhoppade arbetsmarknadsministern som utsåg henne till generaldirektör. Hon tog med sig maken på resan och stannade i en vecka. De bodde flera av dagarna på Radison Hotel för drygt 1 700 kronor natten och JW Marriott för drygt 2 300 kronor natten. Bermudez-Svankvist fick inte ersättning för samtliga hotellnätter som hon begärt.

- Jag vet inte om det har skrivits fel i något dokument, men det har aldrig varit tal om att begära för mycket pengar. Hon betalade för två av fyra nätter själv, säger hennes pressekreterare Daniel Hemlin.


Paris, Frankrike, 5-8 juni 2013: Bodde på Waldorf tillsammans med sin make

OECD-möte för Bermudez-Svankvist och även den här gången följer maken med på tjänsteresan. De bodde tre nätter på Hotel Waldorf för drygt 2 200 kronor natten.

- I Paris har hon legat ute med pengarna och sedan begärt hälften av arbetsgivaren, säger pressekreterare Daniel Hemlin.

Har ni förtroende för Angeles Bermudez-Svankvist? Hur tycker ni att regeringen har hanterat frågan?

Stefan Löfven, partiledare, Socialdemokraterna:

- Vi har inte någon åsikt i fråga om Bermudez-Svankvist ska få sitta kvar. Men hon är en av regeringens favoriter bland generaldirektörerna, hon har fört regeringens politik och arbetsförmedlingen har fått oerhört dåligt rykte.

- Det är uppseendeväckande att regeringen återigen inte tar ansvar utan smiter undan. Och trots att hela regeringen är samlad så orkar de inte få ur sig någonting, säger Stefan Löfven till TT.


Hans Linde, gruppledare, Vänsterpartiet:

- Nej, vi tycker det är dags för Bermudez-Svankvist att avgå.

- Regeringen bär huvudansvaret för den misslyckade arbetsmarknadspolitiken och det är pinsamt att de är tysta och inte tar sitt ansvar.


Mehmet Kaplan, gruppledare, Miljöpartiet:

- Det är inte vårt förtroende för generaldirektören som är viktigt utan regeringens samt alla dem som är beroende av arbetsförmedlingen som myndighet.

- Att regeringen duckar i frågan är anmärkningsvärt och märkligt. Jag har inte sett något liknande under den här mandatperioden. Regeringen visar en handlingsförlamning inom deras enligt egen utsago viktigaste fråga. Det är tecken på att allt inte står rätt till.


Henrik Gustafsson, informationssekreterare, Sverigedemokraterna:

- Vi har så klart synpunkter gällande driften av arbetsförmedlingen men inte just i den här frågan. Det här är ytterst en fråga för regeringen så vi har inte lagt ner någon vikt att diskutera det inom partiet.

- När regeringen väl har tagit ett beslut får vi se om det är värt för oss att diskutera det här vidare.


Anna Lööf, pressekreterare, Moderaterna:

- Moderaterna har inga kommentarer i ärendet just nu.


Jonatan Ohlin, pressansvarig, Folkpartiet:

- Det finns ingen i Folkpartiet som har någon kommentarer i frågan för tillfället.


Hanna Östberg, kommunikatör, Centerpartiet:

- Vårt parti hänvisar dessa frågor till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström eftersom det är på hennes bord frågan ligger.


Fredrik Hardt, pressekreterare, Kristdemokraterna:

- Vårt partis hållning är att frågan kommer att hanteras av aktuellt statsråd, Hillevi Engström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.